24.07.18. Belgija donijela zabranu uzgoja životinja radi krzna!

| More

Nakon Valonije i Bruxellesa i preostala belgijska regija, Flandrija, zaštitila životinje

- U Belgiji zabranjeno i prisilno hranjenje životinja radi proizvodnje „foie gras” pašteta

Flandrijska vlada usvojila je odluku koja predviđa kraj uzgoja životinja radi krzna. Ovu povijesnu odluku je inicirao flandrijski ministar dobrobiti životinja Ben Weyts, a ona će označiti kraj uzgoja radi krzna u Belgiji.

U svojoj izjavi, ministar Weyts je izjavio: „Uzgoj životinja radi krzna nedavno je zabranjen u Valoniji (2015.) i Bruxellesu (2017.). U Flandriji još postoji 17 farmi koje imaju dopuštenje za držanje 325 000 životinja, a tamo se svake godine ubije preko 200 000 životinja.”

Predstavnik belgijske organizacije za zaštitu životinja GAIA, Michel Vandenbosch, izjavio je: „Uzgoj i ubijanje životinja radi krzna nije više dio našeg vremena, a taj stav podržava i velika većina flandrijskog stanovništva.” Ankete provedene u Belgiji opetovano potvrđuju da tamošnji stanovnici uzgoj radi krzna ne smatraju prihvatljivim. Anketa iz 2015. je pokazala da 85% flandrijskih građana podržava zabranu takvog uzgoja.

Nova zakonska odredba predviđa i zabranu još jedne velike okrutnosti prema životinjama - prisilno hranjenje životinja kako bi se proizveo tzv. „foie gras” pašteta. U Hrvatskoj je prisilno hranjenje životinja zabranjeno još od 2006. godine.

Broj europskih država koje su donijele zabrane uzgoja životinja raid krzna rapidno raste. Proteklog mjeseca je Luksemburg usvojio zakon koji zabranjuje uzgoja radi krzna, počevši od listopada 2018. Norveška, jedan od najvećih proizvođača krzna od lisica u svijetu, u siječnju ove godine se obvezala da će zabraniti uzgoj radi krzna. Pet mjeseci prije toga, u kolovozu 2017., Češka je donijela zabranu takvog uzgoja, a stupit će na snagu 2019. godine.

Hrvatska je donijela zabranu uzgoja životinja 2006. i stupila je na snagu 1. 1. 2017., a u Srbiji će zabrana stupiti na snagu 1. siječnja 2019. i tako se pridužiti Sloveniji, Makedoniji, Austriji i mnogim drugim državama.

Ova najnovija suosjećana odluka u Belgiji poštedit će više od 200 000 životinja od bijednog života i okrutne smrti na farmama za uzgoj radi krzna.

Belgija zabranila uzgoj životinja za krzno [ 119.26 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting