12.12.18. Luka Oman primio nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava

| More

Centar za mir – Osijek dodijelio mirovno priznanje „Krunoslav Sukić” predsjedniku udruge Prijatelji životinja

Luka Oman mirovna nagrada [ 260.61 Kb ]

- 12. 12., osječki HNK: Oman je kao „suvremeni prigovarač savjesti pokazao iznimnu brigu i požrtvovnost za druge”

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, primio je danas posebno Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić” 2018. Na svečanosti u HNK-u u Osijeku, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, koji je dodijelio nagrade nekolicini laureata, naveo je da mu predaje nagradu za njegov pionirski rad na promociji zaštite životinja i veganstva kao solidarnosti sa životinjama, ljudima, našim planetom i budućim generacijama.

U obrazloženju nagrade, Centar je istaknuo da je Luka Oman kroz 17 godina rada udruge Prijatelji životinja pokazao iznimnu požrtvovnost i brigu za druge. Uvijek je jednako angažiran i spreman pomoći – i kada se radi o lobiranju za prava životinja u ministarstvu, i kada treba popločati sklonište, i kada treba gacati kroz poplave u Gunji i izvlačiti pse i druge životinje na sigurno, i kada treba skuhati veganski ručak i nahraniti mnogo ljudi, i kada treba starici zamijeniti slavinu u kuhinji i odvesti psa veterinaru… „Skroman i samozatajan, uvijek je spreman usmjeriti svoju neiscrpnu energiju na poboljšanje zatečenoga stanja i stvaranje svijeta bez nasilja, okrutnosti te iskorištavanja i ubijanja slabijih koji nisu u poziciji moći”, rekli su organizatori ove svečanosti.

Kao neka od postignuća „ne samo za životinje, Prijatelje životinja i Luku, već za sve nas” nabrojali su: zaustavljanje pokusa na biglovima s Veterinarskog fakulteta, zabranu uzgoja životinja za krzno, zabranu ubijanja životinja u skloništima, zabranu držanja divljih životinja u cirkusima, zabranu držanja pasa na lancu, promociju održive veganske prehrane kroz ZeGeVege festival 11 godina zaredom te brojne druge aktivnosti i kampanje.

Rekavši da je Luka Oman suvremeni prigovarač savjesti, dodali su: „Luka nas svojim primjerom poziva na širenje koncepta mira i mirotvorstva s antropocentrične prema holističkom pristupu; poziva na odgovornost da kao civilizacija propitujemo duh nesvjesne, a sveprisutne okrutnosti prema životinjama uključujući način na koji se uzgajaju za hranu; pokazuje da samo uz širenje suosjećanja i solidarnosti prema životinjama i prirodi u cjelini možemo dosegnuti nužno potrebno razumijevanje naše odgovornosti za planet danas i za buduće generacije, što potvrđuju i znanstvena istraživanja: ekološku štetnost koja dolazi od uzgoja životinja u prehrambenoj industriji i da je promjena (i mala) načina prehrane učinkovit način na koji svaki čovjek može pridonijeti zaustavljanju globalnog zatopljenja!”

Luka Oman izjavio je da je iznimno počašćen na ovome priznanju i zahvaljuje uime cijeloga tima udruge Prijatelji životinja kojemu je na ovaj način odano priznanje: „Sretan sam što su požrtvovnost i zalaganje za prava životinja prepoznati kao bitna poveznica s ljudskim pravima i napretkom zajednice u cijelosti. Posljednjih 17 godina Prijatelji životinja ukazuju na veliku, no u isto vrijeme ‘nevidljivu’ nepravdu koja se sustavno organizira u društvu i provodi svakodnevno – pretvaranje životinja u objekte, hranu, modu, kozmetiku i sredstva za zabavu. Žalosno je što u 21. stoljeću, vremenu kada svi tvrdimo da volimo i poštujemo životinje, i dalje životinjama činimo nažao. Iako volimo svoje pse, pojest ćemo svinju. Iako volimo svoje mačke, kupit ćemo čizme od kravlje kože. Kada se zna da postoji toliko drugih načina da ne povrijedimo životinje i priuštimo si sve što trebamo i želimo, cijela situacija postaje još žalosnija.”

Unatoč alarmantnoj situaciji, zaključio je: „Naš loš odnos prema životinjama doći će nas glave jer smo stvorili neodrživ sustav masovnog uništenja krava, svinja, kokoši i riba zbog mesa, jaja i mlijeka. Taj proces ne samo da škodi tim životinjama već je presuđujući za ljudsko društvo. Ova industrija utječe razarajuće na naš planet, više od bilo koje druge industrije. Ako ne promijenimo naš način života i ne prestanemo iskorištavati životinje i zbog toga trošiti enormne prirodne resurse, sudbina budućih generacija neće biti previše svijetla. No ja vjerujem u naše društvo i vjerujem da će sve životinje prestati biti naša sredstva te da će se to izravno odraziti i na daljnji razvoj ljudskih prava i boljitak svih nas.”

Centar za mir – Osijek ustanovio je 2009. godine mirovnu nagradu, Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić”, u čast jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humanista Krunoslava Sukića, čije su obrazovanje, znanje i djelovanje bili motivirani prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakoga čovjeka, pa i šire – svakog živog bića i svega stvorenoga.

Oslanjajući se na te temelje i iz osobnih uvjerenja, Odbor Nagrade, povodom desete obljetnice Nagrade, ovo priznanje uručio je Luki Omanu kao doprinos stvaranju svijeta bez nasilja i kako bi pridonijeli širenju koncepta mira, mirotvorstva, prava i nenasilja prema svim živim bićima i sveukupnosti našega planeta.

Luka Oman mirovna nagrada [ 266.05 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 345.89 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 234.18 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 243.97 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 354.80 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 301.64 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 211.07 Kb ]Luka Oman mirovna nagrada [ 191.42 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting