Europski parlament protiv pokusa na životinjama

| More

Europski parlament donio je zakon kojim se od 2009. zabranjuje većina testiranja kozmetike na životinjama kao i prodaja u EU kozmetike koja je drugdje testirana na životinjama.

STRASBOURG - Taj zakon kompromisno je rješenje postignuto u studenome s vladama EU, a još ga moraju formalno odobriti ministri EU. Njime se do 2013. omogućuje nastavak triju tipova testiranja toksičnosti, kako bi se razvili alternativni načini testiranja.

'Ovaj je parlament velikom većinom iz raznih stranaka jasno rekao da više nije prihvatljivo da životinje pate zbog stvaranja novoga proizvoda namijenjenoga udovoljavanju ljudske taštine', rekao je britanski parlamentarac Chris Davies.

Sva kozmetika, od krema za ruke do ruževa za usne i parfema, testira se radi otkrivanja eventualnoga kancerogenog djelovanja i utjecaja na plodnost, ali skupine za zaštitu životinja tvrde da svake godine u EU zbog testiranja novih proizvoda nepotrebno umire 38 tisuća životinja.

Te skupine nisu zadovoljne kompromisom i tvrde da bi rupa u zakonu mogla omogućiti nastavak testiranja i nakon 2013.

Većina testova bit će zabranjena od 2009., ali tri testa na toksičnost za ljude, a znanstvenici tvrde da je takvim testovima teško naći alternativu, smjet će se nastaviti najmanje do 2013., a bude li potrebno, i duže.

'Takva mogućnost potencijalno omogućuje industriji da posve zaobiđe zabranu tvrdeći da nema adekvatnih testova koji se ne izvode na životinjama', kaže Wendy Higgins iz Britanske udruge za zabranu vivisekcije.

'Kozmetička industrija agresivno je lobirala kako bi razvodnila i ove prijedloge, pa vjerujem da ćemo ih još čuti', kaže Wendy Higgins.

Britanija, Njemačka, Austrija, Belgija i Nizozemska već su zabranile testiranje kozmetike na životinjama, ali za razliku od EU zakona te zabrane nisu sprečavale uvoz proizvoda testiranih na životinjama.

Vezane teme

Draize test [ 10.57 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting