Više o kozmetičkim testovima

| More

Svake godine otprilike 35.000 životinja u Europi te milijuni širom svijeta, izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka.

Postoji cijeli spektar raznih eksperimenata. Tzv. The Draize Eye Test - koristi se za studije iritacije oka. Kemikalije se kapaju u oči kunića. Kunić ima znatno slabiji suzni sistem od čovjeka i zato 'ne plaće' pri podnošenju boli, zbog čega ih naučnici smatraju idealnima za ovakve testove. Kunići također ne trepću što olakšava ukapljavanje kemikalije. Za vrijeme testiranja promjene na oku prate se duže vrijeme. Nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama.

Tzv. LD50 je test otrovnosti, najozloglašeniji od svih testova (u Švedskoj je od nedavno zabranjen, a u Britaniji jos 1996. zahvaljujuci organizaciji BUAV op. p.), smrtnost životinja je oko 50 posto. Test započinje trovanjem izvjesnog broja životinja. Doza otrova postupno se povećava sve dok 50 posto životinja ne umre (kako bi se ustanovila smrtonosna doza). Otrov se daje prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom, a nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama. Ovaj test već je dugo oštro kritiziran i nazivan neznanstvenim i od samih znanstvenika (!) a osim toga i iznimno je bolan.

Skin Irritancy Test - kao što mu sam naziv kaže, njime se testira iritacija kože, uključuje apliciranje sastojka na obrijane dijelove tijela određenoj grupi životinja, najčešće zamorcima ili kunićima. U trajanju od jednog ili dva tjedna, promatraju se promjene na koži - crvenilo, infekcija, otekline, upale. Rane su užasne a nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama.

Postoji li alternativa? Da, danas postoje mnoge alternative. Prošlih je godina, primjerice, stanična toksikologija postala priznata alternativa testiranju na životinjama. Znanstvenici su razvili metodu rasta bilo kakve stanice, pa i ljudske, u epruveti - što znači da se testovi mogu vršiti direktno na tim stanicama. Samim time što su stanice ljudskog podrijetla, testovi su vjerodostojniji.

Osim ovih postoje mnoge druge efektivne i priznate alternative, uključujući testove na umjetnoj ljudskoj epidermi, kompjuterskim modelima te pacijentima dobrovoljcima. Ovim je alternativnim metodama do sada vec 8000 kozmetičkih sastojaka testirano i pušteno u prodaju bezopasno za ljudsko zdravlje.

Najznačajniji doprinos proizvođača kozmetike sigurno bi bila proizvodnja od već poznatih sastojaka. No kao što je poznato, dok god ima onih kojima je profit važniji od tuđe patnje, bit će teško riješiti ovaj problem, a industrija ljepote ima najružniju moguću, onu drugu stranu...

BUDITE SVJESTAN POTROSAČ!

Dug je put pred onima koji žele doprinijeti društvu u kojem će patnja biti svedena na najmanju moguću mjeru. No promjena raspoloženja potrošača u prošlih je dvadeset godina pokazala dvije stvari - ljudi se bude i počinju samostalno odlučivati što kupuju, ne nasjedajući tako lako na reklame.

Drugo - utjecaj potrošača možda je jedini zaista uspješan način postizanja promjena. Pritiskom na proizvođače, bojkotiranjem nepoželjnih proizvoda mi zapravo provociramo nastajanje novog načina proizvodnje kozmetike, onakvog kakvog sami želimo - koji ne uzrokuje patnju. Ako to tražimo, to ćemo i dobiti. Kad proizvodi testirani na životinjama počnu stajati mjesecima na policama u trgovinama, tvrtke će preorijentirati svoju djelatnost. Jer, ne zaboravimo, oni su tu samo zbog novca. A novac dolazi od nas!

objavljuje Virunga News 23.02.2001.

prevela Margareta Isaksson

Vezane teme

Draize test [ 15.41 Kb ]LD 50 test [ 20.97 Kb ]Test nadražljivosti kože [ 22.41 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting