Prema klokanima se odnose kao prema gospodarskoj sječi drva

| More

Vodeći australski znanstvenik, David Croft, kaže da se savezna vlada odnosi prema klokanima kao da se 'sječa drva zbog papira primijeni na divlje životinje' i nije se uspjela pozabaviti s osnovnom etikom o dobrobiti životinja u svome novom nacrtu pravilnika za odstrjel. Dr. Croft direktor je istraživačke Postaje za suhe zone (Sveučilište u Novom Južnom Walesu). Rekao je da sve pravilnike koji pokrivaju gospodarsko korištenje životinja treba strogo regulirati i provoditi da bi se patnja i okrutnost sveli na najmanju moguću mjeru. 'Ti pravilnici nikad ne bi trebali biti o poslovanju po običaju ili o puštanju gospodarskoj grani da prođe olako što se tiče dobrobiti životinja', rekao je. Novi nacrt pravilnika za humano ubijanje klokana, postavljen u siječnju 2008. na web stranicu Odjela za okoliš, razljutio je udruge za zaštitu životinja time što predlaže da mladi klokani iz tobolca budu ubijeni 'nasilnim udaranjem' glavom o kuku za vuču na vozilu. On također zagovara uporabu sačmarica da se ubiju novorođeni klokani i mlađi klokani 'na nogama' (oni koji su napustili tobolac, ali su i dalje ovisni o majci).

Dr. Croft rekao je da je nacrt pravilnika nastavio ignorirati sporna pitanja dobrobiti o kojima se raspravlja više od 20 godina i da se 'odnosi prema novorođenim klokanima na isti način kao prema usputnom ulovu u gospodarskom lovištu ribe. To je neozbiljno. Taj se pravilnik sigurno ne bi održao kad bi bio podvrgnut onoj razini pomnog ispitivanja jednoga etičkog povjerenstva za dobrobit životinja koje je potrebno kada znanstvenici traže odobrenje da se koriste životinjama za istraživanje. Ne mogu postojati dva različita pravila - strogi kodeks o dobrobiti za znanstvenike i ublaženo pravilo za gospodarske lovce. Ako Vlada ozbiljno želi poboljšati nacionalni pravilnik, treba postojati odgovarajući tečaj za lovce i strogo provedene odredbe o dobrobiti životinja. Ako oni ozbiljno misle da je udarac u glavu najhumaniji način da se ubije klokan, onda treba smisliti posebnu spravu za lovce.'

'To bi trebala biti profesionalna gospodarska grana i treba se regulirati i provesti na profesionalan način.' Ministarska radna skupina ustanovljena je prije četiri godine kako bi revidirala nacrt pravilnika za ubijanje klokana nakon što je izvještaj Kraljevskog društva za sprječavanje okrutnosti nad životinjama Australije (RSPCA Australije) pobudio zabrinutost o barbarskim postupcima kojima se ubijaju mladi klokani kad su ubijene ženke. RSPCA je predložio četrnaest ključnih preporuka, nijedna od njih nije utjelovljena u novi nacrt pravilnika. Polemika je izbila oko nacionalnog pravilnika jer Vlada Novog Južnog Walesa razmatra otvoriti novo područje za gospodarski odstrjel, koje se proteže od granice Novog Južnog Walesa i Queenslanda do Viktorije, duž istočne obale, i prema unutrašnjosti do Mudgeeja i Bathursta. To bi dovelo broj gospodarskih zona do sedamnaest i proširilo bi iskorištavanje preko cijele savezne države. Glasnogovornica je izjavila da će Vlada objaviti svoju odluku u ožujku 2008.

Savezna vlada demantirala je tvrdnje koje su objavljene u siječnju 2008. u Canberra Timesu da su odlomci Izvještaja o stanju okoliša iz 2006. ponovno pisani jer nisu odražavali vladinu politiku o iskorištavanju klokana. Taj usporedni izveštaj o okolišu, koji je za Howardovu vladu pripremilo neovisno znanstveno povjerenstvo, nagovijestio je da nije bilo podataka koji bi poduprli tvrdnje da je iskorištavanje klokana održivo, ni vjerodostojnih podataka o populacijama ili raspodjeli klokana.

Izvještaj je kasnije preinačen tako da navodi kako je iskorištavanje klokana održivo i temeljeno na 'snažnim podatcima'. U pisanom izvještaju zamjenik ministra u Odjelu za okoliš, Gerard Early, rekao je da je informacija u tom izvještaju 'ustanovljena kao netočna i odmah je ispravljena kako bi informacija o održivosti iskorištavanja klokana bila točnija'.

'Baza podataka izmijenjena je jer je bila netočna, ni na koji način zbog političkog pritiska', rekao je gospodin Early. Izvršni direktor Udruženja za gospodarsko iskorištavanje klokana Australije (Kangaroo Industry Association of Australia), John Kelly, rekao je da su mu dužnosnici Odjela rekli da su izmjene 'jednostavno rezultat toga što dva dijela istog odjela ne razgovaraju jedan s drugim. Tek kad je izvještaj izašao, shvatili su da on nije sadržavao informacije o snažnim podacima koje smo isporučili Odjelu tijekom razdoblja od otprilike 30 godina. Izmijenili su ga da ga učine točnijim.' Ali viši vladini izvori i znanstvenici s kojima je ugovoreno da napišu dijelove izvještaja rekli su da su izmjene 'uzrokovale pravu odbojnost' unutar Odjela 'jer su shvaćene kao potkopavanje neovisnosti izvještaja'.

Canberra Times, 09.01.2008.

Vezane teme

Obitelj klokana - Copyright: Ray Drew [ 162.75 Kb ]klokan4 [ 82.83 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting