Izvještaj o stanju okoliša u 2006.

| More

Sažetak napravila Glenys Oogjes

Izvještaj o stanju okoliša 2006. naglasio je razarajuću štetu koju divljim životinjama uzrokuje poljoprivredna proizvodnja, industrija i rasčišćavanje staništa. 'Podatci na kojima se temelji ovaj izvještaj osuđujući su. On otkriva da je sustavno istrebljavanje australskih životinja u tijeku zbog ljudske intervencije', komentira izvršna direktorica udruge Animals Australia (Životinje Australija), Glenys Oogjes. Izvještaj otkriva šokirajući učinak koji raščišćavanje zemljišta ima na autohtone divlje životinje. On sugerira da za svaki raščišćeni hektar 2200 autohtonih kralježnika sisavaca, ptica i gmazova umire. Samo u 2004. podaci iz Izvještaja pokazuju da je 424.000 hektara raščišćeno širom Australije.

'Ako životinji oduzmete njezin dom, hranu, vodu – ona umre. Taj danak nad australskim životinjama raščišćavanjem zemljišta sramotan je i potencijalno katastrofalan za divlje životinje.' Izvještaj napominje da su rađeni značajni pokušaji, pošumljavanjem, da se nadoknadi šteta koja je uzrokovana raščišćavanjem zemljišta. Nažalost, on ne diskutira daljnju štetu koja se nanosi životinjama koje brste dok se suočavaju s najokrutnijom od smrti - otrovom 1080 kad se to pošumljavanje sastoji od plantaža za drvo ili ostale gospodarske uporabe. Izvještaj uključuje podatke koje bi trebale imati izravne reperkusije za gospodarsko iskorištavanje klokana. U 2006. u sklopu plana upravljanja klokanima Savezne vlade dopušten je odstrjel 4 milijuna klokana. Ali dio izvještaja zaključuje:

'Nikakvi podatci koji bi pokazivali je li "iskorištavanje" održivo; primjerice, čini se da podatci o smjeru kretanja populacija, strukturi populacije ili raspodjeli iskorištavanih vrsta nisu dostupni.'

Glenys Oogjes komentirala je 'Kako mogu vlade dopustiti ubijanje milijuna klokana na godinu kad nema podataka koji bi sugerirali da je to održiva gospodarska grana'. Implikacije za dobrobit klokana i njihove mlade daju razloga same po sebi da se prestane s ovom gospodarskom granom, ali sad ima dokaza da je ona potpuno neodgovorna s ekološkog stajališta. Podatci također oslobađaju klokane od toga da imaju značajan utjecaj kao konkurencija za ispašu. Relevantni pokazatelj u izvještaju zaključuje da pritisak na ispašu od strane klokana širom kontinenta nije viši od 8%, a može biti i samo 1%, od ukupnog pritiska nad australskim ispašama. Goveda su odgovorna za između 63% i 68% od ukupnog pritiska na ispašu, a ovce za između 28% i 31%.

Pregled Izvještaja o stanju okoliša u 2006. izbliza, a posebno njegovih podržavajućih dokumenata 'indikatora', otkriva da se vladine odluke u vezi divljih životinja donose u odsustvu stvarnih podataka i imaju katastrofalan utjecaj na dobrobit i brojno stanje australskih divljih životinja. 'Dok pitanja o dobrobiti životinja u urbanim područjima redovito dolaze na svjetlo dana, ovaj izvještaj jasno pokazuje da treba hitno obratiti pozornost na tragičan utjecaj koji ljudska intervencija ima na dobrobit australskih životinja dalje od naših dvorišta', zaključila je Glenys Oogjes.

Pozadina:

Ministar Ian Campbell pustio je u optjecaj 'Izvještaj stanja okoliša Australije u 2006.' u prosincu 2006. To je treći takav izvještaj (prethodni izvještaji u 1996. i 2001.). Potpuni izvještaj, uključujući datoteke ('indikatore'), dostupan je na: http://www.deh.gov.au/soe/index.html

Ostali podatci podrške iz izvještaja u vezi životinja:

* Izjava za medije, udruge Animals Australia

Vezane teme

Klokan u stresu - Copyright: Ray Drew [ 81.42 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting