Štetni hormoni u mlijeku

| More

Male djevojčice ne uzimaju kontracepcijske pilule i ne dobivaju injekcije steroida te ne trebaju zamjensku estrogensku terapiju, no primijećeno je da se njihovo tijelo naglo razvija i dobiva ženske spolne osobine. Razlog je poprilično banalan - dječja hrana na bazi mlijeka u kojoj ima ostataka hormona.

Mliječne žlijezde u djevojčica bujaju daleko prije vremena, a dobivaju i mjesečnicu barem nekoliko godina prije uobičajenog vremena. Hormoni su mač s dvije oštrice, a kada se nađu u dječjoj hrani imaju pogubno djelovanje.

No to nije sve, takvim djevojčicama snažno raste rizik za kasnijom pojavom raka dojke. Slučaj je evidentiran u Kini, zaprepastio je liječnike širom svijeta i ukazao na sve ono što nam prijeti u budućnosti. Analiza uzoraka krvi malih djevojčica pokazala je razinu estrogena veću nego kod odrasle spolno zrele žene.

Lokalni liječnici alarmirali su zdravstvene vlasti i tražili analizu mliječne formule Synutra kojom su djeca hranjena, ali tvornica potpomognuta lokalnim moćnicima odbila je takvu analizu. Prodaja kontaminirane hrane je ipak nastavljena, javljaju novine Global Times. Naime, mliječna formula prodaje se po sniženim cijenama, zbog čega je roditelji i kupuju.

Naknadno je, zbog pritiska medija, tvornica za preradu mlijeka progovorila tvrdeći da u formulaciji nema sintetskih dodataka, ali je pekinški list China Daily preuzeo skandal i potvrdio da su djevojčice hranjene formulom imale abnormalnu razinu estradiola i prolaktina u krvi.

Nastala je novinska hajka u kojoj je došlo do konstatacije da su krave hranjene sumnjivim dodacima kako bi davale više mlijeka, a lokalni laboratorij nije bio upoznat s metodologijom utvrđivanja hormona u mlijeku s obzirom da do tada nije bilo takvih slučajeva. Panična reakcija javnosti i medija je razumljiva budući da se 2008. godine dogodila tragedija s melaminom kada je otrovano oko 300.000 djece, sa šest smrtnih slučajeva.

To je daleko najveće trovanje u povijesti. Mliječnoj formuli je dodavan melamin koji se koristi u proizvodnji plastike kako bi se povećala razina dušika mjerodavnog u analitičkoj ocjeni kvalitete. Radilo se o smišljenom falsificiranju namirnice. U falsificiranje dječje hrane nije bila umiješana samo jedna, već 22 tvornice za preradu mlijeka širom Kine. Nakon razotkrivanja prijevare neki od odgovornih osuđeni su na smrtnu kaznu.

Hormoni u mlijeku prisutni su i u drugim zemljama, a osobito u SAD-u. Tamo je ispitivanje pokazalo značajno ranije sazrijevanje djevojčica, osobito onih bijele rase. U odnosu na 1997. godinu, porast sadržaja hormona u mlijeku je evidentan, a liječnici (osobito onkolozi) kažu da su evidentne i posljedice na zdravlje. Čini se da djevojčice svake godine ranije sazrijevaju, a razlog se krije u mlijeku.

Da bi se ovaj problem razumio do kraja, treba znati praksu proizvodnje mlijeka. Naime, farmeri nikad nisu zadovoljni količinom mlijeka koju ostvaruju po kravi pa poduzimaju sve da tu produkciju povećaju. Ima tu raznih pa i alternativnih metoda (od prehrane krava do glazbe u štali), ali svakako najefikasniji postupak jest dodatak tzv. stimulativnih smjesa u stočnu hranu, koje sadrže male doze sintetskih hormona. Ti hormoni stimuliraju kravu na proizvodnju čak 15% više mlijeka, ali ostaci hormona ostaju netaknuti i tako, putem mlijeka, sireva, jogurta i drugih proizvoda, dospijevaju na stol. Nakon par godina posljedice mogu postati evidentne.

Naime, događa se sličan proces kao kod stvaranja rezistencije nakon dulje uporabe antibiotika. O tome je izvijestio dr. Frank Biro iz dječje bolnice u Cincinnatiju. Jasno je naglasio da nije u pitanju samo ranije sazrijevanje već i kasnija pojava raka dojke. Na njegovoj klinici ispitano je 1200 djevojčica u dobi sedam-osam godina, standardnom metodom mjerenja prsa. U odnosu na 1997. godinu kada je izvršeno zadnje veliko istraživanje, povećanje brzine sazrijevanja je 10% kod bijelih djevojčica.

Osim toga, zabilježen je ozbiljan porast pretilosti, što se također može pripisati hormonima u mlijeku. Rad o tome objavljen je u stručnom časopisu 'Pediatrics' 2010. godine, ali je ostao relativno nezapažen. Britanski pedijatri tvrde da se sličan trend odvija i u njihovoj zemlji. Najcrnji scenarij govori da bi zbog prehrane američke djevojčice mogle u bliskoj budućnosti dobiti sekundarne spolne karakteristike već s desetak godina.

dr. sc. Ignac Kulier, nutricionist i specijalist za dojenačku i dječju prehranu

23. ožujka 2011.

Vezane teme

Mlijeko 1Mlijeko 1 [ 76.53 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting