Vlada usvojila nekoliko amandmana na Zakon o zaštiti životinja

| More

Vlada je na svojemu zasjedanju 28. rujna 2017. prihvatila nekoliko amandmana na Konačni prijedlog zakona o zaštiti životinja.

Među najvažnijima su:

Osim toga, vrijedi izdvojiti i amandman koji određuje da ako jedinice lokalne samouprave i pravne i fizičke osobe ne osnuju sklonište, to je dužna učiniti jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija, a troškove snose i lokalna i regionalna samouprava.

Saborski zastupnici i klubovi zastupnika dali su i amandman da se u novoj odredbi Zakona, koja se odnosi na zabranu korištenja kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma (osim u teško pristupačnim područjima), doda i zabrana korištenja kopitara za iznošenja ogrjevnog drva.

Također, Vlada je prihvatila amandman da se u Zakon doda zabrana puštanja pasa u dijelove lovišta namijenjene uzgoju i zaštiti divljači u vremenu od 1. ožujka do 30. rujna.

Prihvaćen je i amandman da se borbe bikova mogu odvijati „uz obaveznu suglasnost i prisustvo veterinarskog inspektora”. Smatramo da se treba u potpunosti zabraniti borba bikova zbog zabave (kao što je zabranjeno za ostale vrste životinja) i dopustiti njihova natjecanja samo u obliku izložbi životinja jer prisutnost inspektora ne rješava problem organiziranja namjernog dovođenja životinja u sukob.

Očekuje se skoro izglasavanje u Saboru ostalih predloženih amandmana i novog Zakona o zaštiti životinja, čime će se osigurati bolja zaštita životinja i učinkovitija provedba Zakona.

Više o pozitivnim promjenama koje donose prihvaćeni amandmani može se pročitati ovdje.

Objavljeno: 28. rujna 2017.

Vezane teme

Udomljen pas [ 146.93 Kb ]Miš iz laboratorija za pokuse [ 100.36 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting