Recepti za veganski Uskrs
Uskrsne slane palačinke
Sastojci (za 10 palačinki):
1,5 šalica sojinog mlijeka
1/2 šalice obične ili mineralne vode
2 šalice brašna T-850
1/4 žličice soli
korica limuna
3 žličice praška za pecivo
ulje za prženje
za namaz:
300 g svježeg tofua
1/2 sojinog vrhnja
2-3 režnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
2 žlice sitno nasjeckanog mladog luka
1 žlica limuna
1/2 žlice suhe slatke i/li ljute paprike
1/4 žličice soli
Priprema:
Pomiješati mlijeko i vodu, prašak za pecivo i sol, pa postupno dodavati brašno i na kraju naribanu koricu limuna. Smjesa treba biti malo gušća nego kod palačinki s jajima. Prije pečenja smjesu ostaviti da odstoji barem 20 munuta. Ispeći palačinke. Na malo maslinova ulja kratko propirjati češnjak i mladi luk. Dodati izmrvljeni tofu i kratko pirjati. Ostaviti da se ohladi. Pomiješati limunov sok, papriku i sojino vrhnje. Po želji dodati sol, sve sastojke dobro izmiksati i premazati palačinke.
Pečenka i pečeni krumpiri
Sastojci:
2 komada svježeg sejtana od 0,5 kg
umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar
za prilog: 1 kg krumpira
Priprema:
Komade sejtana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Svakih 15 – 20 minuta žlicom zagrabiti marinadu u kojoj se peku sejtan i krumpir te ih zaliti nekoliko puta. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade. Sejtan se može i narezati na plohe i marinirati, no ako želite da ostane cijeli, prije nego što ga stavite marinirati, dobro ga pritisnite u posudi s marinadom kako bi marinada došla do sredine sejtana.
Umak od hrena
Sastojci:
pola korijena hrena
jedno sojino vrhnje od 250 ml
sok pola limuna
začini: mažuran, vlasac, sol, papar
Priprema:
Hren naribati pa pomiješati s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Može se poslužiti s pečenkom od sejtana, odrescima od sejtana i sl.
Francuska salata
Sastojci:
5 – 6 krumpira (srednje veliki)
3 mrkve
1 šalica graška
3 – 4 kisela krastavca
1 žlica limunova soka
2 – 3 žlice majoneze bez jaja
1 žlica senfa, sol
Priprema:
Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Prema želji, mogu se dodati na kockice narezani sir od tofua i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.
Kajgana
Sastojci:
oko 200 g svježeg tofua
povrće prema želji: rajčica, paprika, mladi ili običan luk, šampinjoni
crna sol
malo kurkume ili curryja
malo vode ili nezaslađenog sojinog mlijeka
papar
maslinovo ulje za prženje
prema želji: prehrambeni delikatesni kvasac
Priprema:
Na malo maslinovog ulja popržiti sitno nasjeckano povrće. Za to vrijeme izmrviti tofu. Ako je jako suh, dodati mu malo vode ili sojinog mlijeka. Dodati kurkumu, sol i ostale začine i ubaciti u tavu s povrćem. Pržiti još minutu – dvije i poslužiti. Crna sol ovom jelu daje okus jaja, a kurkuma boju. Dodavanjem prehrambenog kvasca činit će se da unutra ima i sira, ali može i bez toga.
Salata od graha i krumpira
Sastojci:
4 veća krumpira
1 manja konzerva graha
1 luk
sok limuna ili ocat
sol, papar
ulje
Priprema:
Krumpir skuhati u ljusci, oguliti ga, narezati i staviti u tavu na mrvice koje su otpale od pečenja popečaka od boba. Dodati grah te prepeći, posoliti, ohladiti i začiniti limunom, paprom i uljem.
Juha od koprive i špinata
Sastojci:
25 dag koprive
20 dag špinata
2 žlice pšeničnog brašna
3 žlice suncokretova ulja
5 dl povrtnog temeljca
4 dl zobenog mlijeka
1/2 žličice soli
1,5 dl sojina vrhnja
papar, češanj češnjaka
Priprema:
Odvojiti listove kopriva od stabljika i kratko prokuhati u vodi. Ocijediti i ohladiti pod mlazom hladne vode. Očišćeni špinat prokuhati u vodi, ocijediti i ohladiti na isti način. Zeleno lisnato povrće sitno nasjeckati. Na ulju prepržiti brašno i preliti vrućim temeljcem. Dodati sitno nasjeckanu koprivu i špinat. Posoliti i kuhati 5 minuta. Dodati zobeno mlijeko. Usitniti češanj češnjaka i dodati u juhu. Ugasiti plamen, polako umiješati sojino vrhnje i začiniti paprom.
Pinca
Sastojci:
500 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
¼ žličice kurkume
prstohvat soli
100 g margarina
korica 1 limuna
korica 1 naranče
5 – 6 žlica šećera
2 dl sojinog mlijeka (može i bademovo ili zobeno)
2 šake grožđica
1 žličica ruma
biljno mlijeko i 1 žica šećera za premazivanje
Priprema:
Rastopiti margarin. Grožđice potopiti u vodi s rumom. U drugoj zdjeli rastopiti šećer u sojinom mlijeku. Dodati sitno naribane korice limuna i naranče. U brašno dodati kvasac, sol i kurkumu. Malo promiješati da se kvasac ravnomjerno rasporedi kroz brašno. Zatim dodati mlijeko i kratko zamijesiti. Dodati i rastopljeni margarin i nastaviti mijesiti. Tijesto staviti na toplo mjesto na sat vremena. Ocijediti grožđice i dodati u tijesto. Mijesiti tijesto da se grožđice ravnomjerno rasporede kroz cijelo tijesto. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati dvije kugle, pokriti krpom i ostaviti da se tijesto diže još 20 minuta. Zarezati pince nožem u tri ili četiri reza. Premazati ih biljnim mlijekom u kojemu smo rastopili žlicu šećera. Peći 30 – 40 minuta na 180 °C. Kada se pince izvade iz pećnice, još ih jednom premazati kombinacijom mlijeka i šećera za sjaj, dok su još vruće.
Linzer-kolač
Sastojci (za jedan blok čokolade):
300 g brašna
125 g mljevenih oraha ili badema
200 g šećera
125 g margarina (otopljenog)
1 žličica cimeta, prstohvat klinčića, naribana kora polovice limuna
1 žlica kakaa, 1 žličica sode bikarbone, 1 žlica likera, 2 žlice ruma
2 – 4 žlice ulja, 1 – 3 žlica vode
marmelada od šljiva
Priprema:
Sve sastojke osim marmelade pomiješati i zamijesiti u kompaktnu smjesu. Tijesto ne smije biti ni previše suho ni mekano pa tome treba prilagoditi broj žlica ulja i vode. Od te smjese odvojiti 1/3. 2/3 tijesta izvaljati i staviti u nauljenu zdjelu. Na to namazati sloj marmelade od šljive. Potom izvaljati i preostalu 1/3 smjese, izrezati na pruge i staviti ih poprečno preko tijesta premazanog marmeladom. Peći oko 30 min na 180 ─ 200 °C.