Intervju s Paulom McCartneyjem

| More

Sir Paul McCartney: 'Pokusi na životinjama su nepouzdani i okrutni'

U ekskluzivnom intervjuu s PETA-om, Paul McCartney oštro osuđuje vivisekciju.

Kratko nakon slanja pisma guvernerici Arizone Janet Neapolitano, u kojem se nalaže da se prekine izgradnja novog laboratorija za pokuse na životnjama, prošli tjedan u Londonu Sir Paul McCartney je uz kavu i sojino mlijeko razgovarao s Danom Mathewsom iz PETA-e o nepotrebnosti i okrutnosti pokusa na životinjama.

Sir Paul aktivno podržava PETA-inu borbu protiv pokusa na životinjama. Prije mnogo godina priključio se našoj uspješnoj kampanji protiv General Motorsa kako bi zaustavio zlostavljanje svinja i grivastih pavijana u zastarijelim pokusima sudara, i Gillettea, da prekine trovati i paliti životinje kemikalijama. Od tada, PETA-ina lista tvrtki koje su trajno zabranile pokuse na životinjama, višestruko se povećala, i to s nekoliko desetaka na više od 550 te se putem prosvjeda i dioničkih odluka i dalje vrši pritisak na ostale kemijske tvrtke i tvrtke koje proizvode proizvode široke potrošnje. Prema posljednjim izvješćima, DuPont se složio da surađuje s PETA-om kako bi napravili Zakon o dobrobiti životinja i smanjili broj životinja koje se koriste u pokusima.

'Što se prije mi kao potrošači osvijestimo i tražimo promjenu načina poslovanja okrutnih tvrtki, to bolje', naglasio je Sir Paul McCartney, dodajući da i potrošači imaju moć utjecaja na zdravstvene ustanove koje financiraju okrutna i preskupa istraživanja na životinjama.

'Ponekad ljudi imaju previše povjerenja u ljude u bijelim laboratorijskim kutama te su uvjereni da su pokusi na životinjama neizbježni, samo zato što se oni prakticiraju toliko dugo', dodao je. 'Vjerujem da su ovo ostaci medicinske znanosti još iz srednjega vijeka, jer prosvijetljeni znanstvenici danas vjeruju u mogućnost dobivanja pouzdanijih rezultata s modernijim metodama.'

Nakon smrti njegove prve žene Linde, koja je oboljela od raka, Sir Paul McCartney je, kao i mnogo znanstvenika, shvatio da životinje ne mogu biti prikladni modeli za ljude. 30 godina nakon što je predsjednik Nixon 1971. godine objavio 'Rat raku', službeni rezultati pokazuju da se najveći napredak postiže prevencijom i ranim otkrivanjem raka, a ne provođenjem pokusa na životinjama, na što se nažalost potrošila ogromna količina novca.

'Vivisekciju su dugo smatrali prikladnom metodom rješavanja zdravstvenih problema, no usađivanje i oponašanje ljudskih bolesti kod životinja je skupa i okrutna zabava', rekao je. 'Kad bi se taj novac utrošio u svrhu prevencije umjesto na pokuse na životinjama, dobili bismo mnogo bolje rezultate.'

Sir Paul je donirao novac organizacijama za borbu protiv raka, pod uvjetom da se tim novcem neće financirati pokusi na životinjama. Bar dvije dobrotvorne ustanove za borbu protiv raka, Garland Appeal i The Cancer Project, ne troše ni novčić na životinjske studije, nego radije ulažu svoje izvore u učinkovitije i humanije metode i lijekove. PETA je pomogla tvrtkama i zdravstvenim ustanovama da prekinu koristiti životinje za pokuse, financirajući razvoj pokusa koji se ne provode na životinjama.

Na pitanje koja je uloge vlade u promoviranju pokusa koji se ne vrše na životinjama, Sir Paul je bio izričit: 'Želio bih da vlada uđe u 21. stoljeće i prepozna pokuse na životinjama kao nepouzdane i jako okrutne. Pozivam vlade da potvrde suvremenije pokuse koji isključuju životinje te da prekinu mučenje naših dragih prijatelja.'

U potpunosti se slažemo. Američka vlada trenutno financira nekoliko velikih programa pokusa na životinjama, što znači mučenje i smrt nekoliko milijuna životinja. U suradnji sa znanstvenicima iz cijeloga svijeta, PETA promovira pokuse koji se ne provode na životinjama i već je uspjela uvjeriti nekoliko tvrtki da prekinu s nekim testovima.

Paul McCartney

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting