Kućne životinje i salmonela

| More

'Džepni kućni ljubimci' zarazili salmonelom desetke osoba

'Kućni ljubimci' poput hrčaka, miševa i štakora su opasnom bakterijom otpornom na neke lijekove zarazili 30 osoba u 10 američkih saveznih država.

To je prva zabilježena pojava bolesti uzrokovane bakterijom salmonelom porijeklom od takvih 'kućnih ljubimaca' što ukazuje na dosad nepoznati javnozdravstveni rizik.

Mnoge od zaraženih osoba su djeca, a šest ih je hospitalizirano zbog povraćanja, vrućice i teške dijareje. Petogodišnji dječak iz Minnesote je zbog infekcije preminuo.

Neke su zaražene osobe prenijele drugima bakteriju otpornu na pet lijekova iz nekoliko klasa antibiotika. Stručnjaci upozoravaju kako vjerojatno ima mnogo više zaraženih osoba.

Infekcija salmonelom je česta i od reptila, posebno malih kornjača, a mogući izvor zaraze su i jazavci, zamorci i zečevi.

Ovo otkriće bi trebalo poslužiti kao novo upozorenje o nužnosti redovitog pranja ruku nakon kontakta s bilo kakvim 'kućnim ljubimcima', upozoravaju stručnjaci.

Za pojavu soja salmonele otporne na antibiotike su vjerojatno odgovorni trgovci 'kućnim ljubimcima' koji lijekovima pokušavaju spriječiti pojavu dijareje kod životinja.

6. svibnja 2005.

Vezane teme

Iguana [ 55.39 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting