Trgovina psećim i mačjim krznom

| More

Kineska industrija krzna, u kojoj se osim zečeva, lisica, rakuna i drugih 'tipičnih' krznaša godišnje ubije i preko 2 milijuna pasa i mačaka, ubraja se među najokrutnije i vodeće u proizvodnji krzna u svijetu, s 85% svjetske proizvodnje. Tajna istraga o proizvodnji i prodaji mačjeg i psećeg krzna, koju je prije gotovo osam godina započela organizacija The Humane Society of the United States, pokazala je kako su, u nedostatku bilo kakve zakonske regulative i kontrole, psi i mačke izloženi užasnim mučenjima i najokrutnijim metodama ubijanja.

Uzgajane, ukradene od svojih skrbnika ili uhvaćene na cesti, nagurane u kavezima, životinje se transportiraju ponekad danima, bez hrane i vode, da bi ih potom ubili na najbrutalnije načine, a često im se koža odere dok su još žive. Oko 5400 pasa i mačaka se dnevno ubije premlaćivanjem štapovima, uranjanjem u kipuću vodu ili davljenjem. Za izradu jednog kaputa od psećeg krzna potrebno je 12-15 pasa, a za izradu jednog kaputa od mačjeg krzna potrebno je 24 mačaka. Ne postoje nikakvi kulturološki aspekti tih postupaka - to se čini isključivo zbog profita.

Kako su SAD zabranile uvoz, izvoz, prodaju i proizvodnju psećeg i mačjeg krzna 2002. godine, kada je nađen dokaz da je pseće krzno bilo prodavano na krznenim kaputima i na figuricama mačaka, vrlo razvijena kineska industrija krzna pasa i mačaka prebacila je prodaju na europsko tržište. Mačje i pseće krzno spremno za prodaju pronađeno je u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Danskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Kemijske analize izvršene na mišu igrački i mačjoj figurici iz Kine, s kojima su se djeca mogla igrati, utvrdile su prekomjerne količine kroma koji može štetiti dječjoj DNA.

Tajni istražitelji dokumentirali su skladišta u Kini do vrha popunjena kožom i krznom, čekajući otpremu u SAD, Rusiju i zemlje EU. Azijski trgovci hvalisali su se kako su mogli na etiketi lažno označiti bilo koji artikl, obojati ga kako bi izgledalo kao da je lažno krzno ili ga uopće ne označiti. Naime, pseće i mačje krzno uvozi se po carinskoj klasifikaciji kao 'ostalo krzno'. Većina krzna (kao što su nerčevo, lisičje, tuljanovo, zečje) imaju svoju vlastitu klasifikaciju pa je tako moguće vidjeti koliko je uvezeno i izvezeno, ali krzno koje potpada pod kategoriju 'ostalo krzno' ne mora biti specificirano po vrstama. 'Ostalo krzno' moglo bi uključivati krzno vuka i hermelina, od kojih se nijedno ne koristi u velikim količinama, pa je teško zamisliti koje bi drugo krzno moglo biti u ovoj kategoriji ako to nije pseće ili mačje krzno. Stoga potrošači nesvjesno snose rizik korištenja ovih krvavih proizvoda budući da se pseće i mačje krzno može naći kao dodatak na odjevnim predmetima (ovratnici, orukavlja i sl.), psećim igračkama za žvakanje, dječjim igračkama i na mnoštvu drugih artikala. Ne postoji nikakav zakon o označavanju niti bi ikakav bio dovoljan, budući da su kineski veletrgovci vrlo vješti u izmišljanju imena za krzno i/ili kopiranju dobro poznatih naljepnica.

U prosincu 2003. Europski parlament odobrio je većinom glasova deklaraciju kojom poziva EU da zabrani uvoz, izvoz, prodaju i proizvodnju mačjeg i psećeg krzna. Istovremeno je i većina Ministarskog savjeta EU-e za poljoprivredu pozivala na istu takvu zabranu. Unatoč tome i snažnom javnom apelu za zabranom, koju su podržale i slavne osobe poput Paula McCartneyja i Heather Mills McCartney, Europska komisija propustila je poduzeti akcije.

Zabrane uvoza psećeg i mačjeg krzna već su na snazi u Australiji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Švicarskoj i SAD, ali provedba je bila upitna obzirom da su mnogi artikli s psećim i mačjim krznom premali i prejeftini da bi privukli pažnju carinika. Zabrinjavajuće je da, zbog nedostatka zabrane i kontrole, kineski izvoznici mačjeg i psećeg krzna povećavaju prodaju prema Rusiji, iz koje se krzno dalje uvozi u druge europske zemlje. Sve dok ne bude postojala potpuna zabrana na razini EU-e, 2 milijuna mačaka i pasa će patiti i trgovina će se nastaviti.

Što vi možete učiniti:

Vezane teme

Pseće krzno 2 (izvor fotografije: careforthewild.com) [ 59.52 Kb ]Pseće krzno na čizmama (izvor fotografije: zhenmeng.en.alibaba.com) [ 22.98 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting