Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 19.

28.02.2019. Vojnici SAD-a žele vegansku opciju obroka

Vojska SAD-a ne osigurava veganske obroke, zbog čega se vojnici vegani često moraju oslanjati na grickalice, posebice kada su u misijama. No neki od njih uviđaju porast u broju kolega istomišljenika. John, stručnjak u vojsci, postao je vegan 2018., nakon što je bio odaslan na Bliski istok i počeo prakticirati Budizam. "Živim u svijetu nasilja samim bivanjem u vojsci, no pokušavam živjeti najmirnijim životom kojim mogu", kaže John. "Odabir nenasilja u svakodnevnom životu kada to mogu izbjeći je nešto što se uklapa moje religijske i vojničke vrijednosti." Vojska osigurava košer, halal i vegetarijanske obroke za svoje vojnike, no nijedno gotovo jelo, o kojima vojnici ovise u izaslanstvima u misije, nije vegansko. Tako je John jednom proveo mjesec dana na kruhu, krekerima, kikiriki maslacu i konzerviranom povrću. Bio je jadan i gladan u prilici kad je četiri dana za redom jeo samo konzervirane mahune, zbog čega nije mogao biti u naponu snage. Često ga izruguju zbog veganstva, no ne ulazi u svađe. Iako broj vegana u vojsci nije službeno određen, John nije sam. U Oklahomi je tako jedan vojnik nakon dugotrajnog zalaganja ostvario uvođenje veganskog predjela kod svakog obroka. (theguardian.com)

27.02.2019. Milijarderi ulažu u vegansku budućnost

Milijarderi Jeff Bezos, Bill Gates i Richard Brandson uložili su 90 milijuna američkih dolara u novu tehnološku kompaniju Motif. Motif kroz svoju biotehnološku platformu ima za cilj pomoći proizvođačima veganske hrane dostići veću demografiju. Kompanija se fokusira na razvoj nove generacije veganskih proizvoda i proteina, koji bi zamijenili jaja, meso i sir, a održali izgled, okus i teksturu na koju su potrošači navikli. "Održivost i pristupačnost kvalitetne hrane među najvećim su izazovima s kojima se prehrambena industrija danas suočava. Potrošači promišljaju o hrani koju jedu, no još uvijek je prisutan mit o tome da zdrava i veganska hrana mora biti skupa, ili da nije ukusna. Biotehnologija i fermentacija naš su odgovor, a Motif će biti ključan za pokretanje iduće prehrambene revolucije s pristupačnim sastojcima koji će zadovoljiti standarde kuhara i kreatora novih proizvoda.", poručio je CEO Jonathan McIntyre. (vegnews.com)   

26.02.2019. Kalifornija želi zabraniti disekciju u školama

Zahvaljujući novom prijedlogu zakona, Kalifornija bi mogla zabraniti disekciju koja se provodi u školama te je zamijeniti modernim i humanijim alternativama. "Učenje anatomije u školama je važno, ali disekcija ima značajan utjecaj na okoliš i krhke ekosustave. Napredak u edukacijskoj tehnologiji omogućio nam je pristup metodama učenja koje se ne moraju oslanjati na životinje.", rekao je član grupe koja je predložila ovu izmjenu zakona. Stotine životinja seciraju se u kalifornijskim školama svake godine. Najčešće su žabe i gliste, no u nekim školama uključene su i mačke, morski psi, ovce i svinje, ovisno o kurikulumu. Disekcija ne samo da je skupa, već izlaže učenike i osoblje štetnim kemikalijama poput formaldehida, te stresu zbog ubijanja životinja. Jedna od tehnoloških alternativa je mobilna aplikacija Froggipedia koja omogućuje virtualnu disekciju i učenje anatomije žabe, a osvojila je nagradu za najbolju Apple aplikaciju 2018. (livekindly.co)

25.02.2019. P&G želi zaustaviti globalno testiranje na životinjama

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača kozmetike, Procter & Gamble, pridružio se kampanji #BeCrueltyFree koju je lansirala neprofitna organizacija Humane Society International. Vlasnik 19 poznatih brendova, uključujući Olay, Gillette, Old Spice, Head & Shoulders i Pantene, prestat će tako u potpunosti testirati na životinjama. Do sada su to radili kada je to bilo zahtjevano od strane zakona. Kroz proteklih 40 godina, kompanija je već uložila preko 410 milijuna dolara u alternative testiranju na životinjama. Nova kolaboracija fokusirati će se na širenje cruelty-free metoda testiranja i vršenje pritiska na druge kompanije i svjetske vlade na ažuriranje svojih politika. (livekindly.co)

22.02.2019. Veganska jela na dodjeli Oskara 2019.

Hollywoodske zvijezde ove će godine imati prilike kušati mnoštvo veganskih opcija na večeri uz dodjelu Oskara, više nego ikad prije. Tako će moći uživati u specijalitetima poput avokado tostada s hrskavim kupusom i glazurom od chipotle umaka, jelima od divljih gljiva i crnih tartufa, mini tacosima s glaziranim patliđanom, ljetnim rolicama s jabukom, tartare-u s mrkvom, ukiseljenim sjemenkama gorušice, hrenu, rolicama od povrća, smrznutoj zlatnoj cikli sa umakom od badema, mediteranskoj tjestenini, specijalnim koktelima te raznim desertima. Vjerujemo da će u ovim jelima uživati svi, pa i nevegani! (vegnews.com)

21.02.2019. Kolumbija zabranila rekreacijski lov!

Kolumbija je donijela zakon kojim zabranjuje rekreacijski lov, a stupit će na snagu nakon godinu dana prijelaznog razdoblja. Kao razlog naveli su: "Životinje nisu stvari, one su osjećajna bića." Rekreacijski ribolov neće biti uključen u zabranu. Prema sudu, rekreacijski lov protivi se njihovom ustavu jer izaziva smanjenje broja životinjskih vrsta i šteti okolišu, a odvjetnik Antonio J Jose naveo je: "Ustav ne dozvoljava ubijanje ili zlostavljanje životinja u svrhu rekreacije." Kolumbija je poprište bogatih ekosustava i druga je država po bioraznolikosti u svijetu, s više od 9000 endemskih vrsta. Unatoč protivljenju kolumbijskog Saveza za rekreativni lov, sud je odlučio da taj sport nije dio kolumbijske kulture i nasljeđa. Kolumbija je druga zemlja Latinske Amerike koja se odlučila na ovaj potez, nakon Costa Rice. (livekindly.co)

20.02.2019. UK: 92% veganskih obroka prošle godine pojeli nevegani

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Kantar Insights, sve veći broj potrošača odabire 'fleksitarijansku' prehranu, gdje povremeno izabiru obroke bez mesa i mlijeka. Čak 92 % veganskih obroka konzumiranih prošle godine u UK, pojeli su nevegani. Ovi potrošači u prosjeku konzumiraju tri veganska obroka tjedno. Kako ova skupina potrošača raste važno je razumijeti njihovu motivaciju u odabiru smanjenja potrošnje mesa i mliječnih proizvoda. Kako broj fleksitarijanaca raste, trgovački lanci iz UK proširuju svoju ponudu veganskih proizvoda i pokušavaju je učiniti pristupačnijom. (plantbasednews.org)

19.02.2019. Australija: kraj testiranja kozmetike na životinjama

U Australiji je službeno završila era testiranja kozmetike na životinjama. Australski senat usvojio je Zakon o industrijskim kemikalijama još 2017., kojim je zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, a sada je stupio na snagu. Ovog tjedna australska vlada posvetila se daljnjoj restrikciji upotrebe novih podataka od testiranja na životinjama u kozmetičke svrhe. Organizacija Humane Society International radila je blisko s australskom vladom kako bi osigurala provedbu novih mjera. Od sada na dalje, australska vlada neće prihvaćati testove na životinjama kao dokaz sigurnosti ili efikasnosti kozmetičkih sastojaka ili proizvoda. Ovo je velika pobjeda za životinje, potrošače i znanost. (vegnews.com)

18.02.2019. Psi umiru na Benkovačkom sajmu

Posjetitelji poznatog Benkovačkog sajma, koji se održava svakog 10. u mjesecu, poslali su udruzi Prijatelji životinja grozne fotografije pasa za prodaju. Psi su većinom privezani za ogradu plavim plastičnim konopom, leže na potrganim kartonskim kutijama ili na goloj hladnoj zemlji, a među velikim brojem štenaca za prodaju mnogi su vidno pothranjeni, bolesni i inficirani buhama. Jedan od štenaca s fotografije umro je pred očima posjetitelja. štence koje nisu uspjeli prodati ostavljaju u neposrednoj blizini sajma, u samome gradu Benkovcu i u okolnim poljima te ih nakon toga zbrinjavaju volonteri udruga za zaštitu životinja. Najviše u ponudi ima lovačkih pasmina i hrvatskih ovčara, ali prodaju se i mješanci i šarplaninci. Sve to događa se godinama potpuno ilegalno, uz prešutni pristanak inspekcije koja ne poduzima ništa. Stoga su Prijatelji životinja podnijeli prijavu veterinarskoj inspekciji i pisali Ministarstvu poljoprivrede tražeći da stane na kraj ovakvoj praksi ne samo u Benkovcu nego i u svim drugim krajevima Hrvatske. Pozivaju sve da ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku.

15.02.2019. Sramota: Konji robovi za izvlačenje drva s Marjana

Započela je sječa 20 000 marjanskih stabala zaraženih potkornjakom, a za sljedeći tjedan najavljen je dolazak konja „samaraša” od kojih se očekuje da u roku od 30 radnih dana izvuku nevjerojatnih tisuću kubika stabala. Ova stravična brojka i najava da bi konji trebali u park-šumi Marjan podnijeti najveći teret izvlačenja drva još su gori ako se uzme u obzir da je udruga Prijatelji životinja dobila anonimnu dojavu da su konji teški oko 550 kg već navodno na terenu i da tegle drva od 750 kg! „Zakon o zaštiti životinja vrlo jasno zabranjuje korištenja kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva osim iznimno, u slučajevima kada se radi o teško pristupačnim područjima, i to samo onda kada se ne može koristiti nijedan oblik mehanizacije”, kaže Luka Oman. Suludo je očekivati da će konji u predviđenom kratkom roku prenijeti goleme količine drva, i sve to bez ozljeda, padova, lomljenja nogu i vratova, pa i smrtnog ishoda. Ivana Lunka, pravnica iz Prijatelja životinja, dodaje: „Svrha zakonske zabrane upravo je spriječiti prisiljavanje konja na rad koji je iznad njihovih fizičkih mogućnosti, a što je veterinarskoj inspekciji teško ili nemoguće kontrolirati. Riječ je o iscrpljujućem i pogibeljnom poslu za životinje, a radni učinak razmjerno je malen. Uputili smo dopise Ministarstvu poljoprivrede i drugim relevantnim institucijama kako bi se spriječilo okrutno, zastarjelo i potpuno nepotrebno iskorištavanje konja i kako bi se osiguralo poštovanje zakonske zabrane.” 

14.02.2019. Proslavi Valentinovo na veganski način!

Voljena osoba vam je postala vegan i ne znate što da joj poklonite? Sami ste vegan i želite podijeliti ovaj dan s voljenom osobom na suosjećajan način? Donosimo vam nekoliko savjeta i ideja kako reći "volim te" na veganski način! Iznenadite ih ukusnim veganskim jelom, bilo da ih izvedete na večeru ili ga sami napravite, darujte ih malim znakom pažnje zbog kojega nitko nije stradao, pogledajte zajedno film koji nosi poruku o suosjećanju... Uz ovih nekoliko ideja nadamo se da ćete pronaći inspiraciju za nezaboravno Valentinovo!

13.02.2019. Kanada se zbog velike potražnje muči s manjkom tofua

Nakon što su izdane nove kanadske prehrambene smjernice koje preporučuju unos biljnih umjesto životinjskih izvora bjelančevina, kanađani su navalili na vegansku hranu što je uzrokovalo manjak tofua u cijeloj zemlji! Najviše ga nedostaje u pokrajini Quebec, gdje se tamošnji najveći proizvođači Unisoya i Soyarie muče kako bi zadovoljili potražnju. Obje kompanije rade na povećanju proizvodnje i proširenju tvornica, no neće moći ispostavljati narudžbe velikim trgovačkim lancima dok se proširenje ne dovrši. Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Nielsen, Quebec je oduvijek bila regija s visokom potrošnjom tofua, a čak 26 % stanovnika te pokrajine konzumira ga regularno. (vegnews.com)

12.02.2019. Veganski film osvojio nagradu BAFTA

Veganski film 73 Cows osvojio je nagradu za najbolji 15-minutni kratkometražni film na nagradama Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Režiran od strane Alexa Lockwooda, film prati bivšeg stočara Jaya Wildea koji je svoje cijelo stao poslao u lokalno utočište za životinje umjesto u klaonicu. Wilde je bio vegetarijanac kad je naslijedio farmu, no uskoro nakon što je shvatio da krave imaju emocije postao je vegan. Film prikazuje njegov prelazak iz stočara u povrtlara, kao i teške odluke koje je morao donijeti po putu. (vegnews.com)

08.02.2019. Kinezi ušli u Novu godinu bez vatrometa

Kinezi su u utorak proslavili Novu godinu po lunarnom kalendaru, no ove godine proslave su bile tiše nego inače. Naime, njihove vlasti su prošle godine zbog zagađenja i iz sigurnosnih razloga zabranile vatromet. Nova godina najvažniji je praznik u Kini, a stotine milijuna ljudi otputovale su svojim obiteljima kako bi ga proslavili zajedno. Zanimljivo je da je prema kineskom zodijaku 2019. godina Svinje! (Večernji list)

07.02.2019. UK: Tesco zatvara pultove s mesom, ribom i narescima

Najveći trgovački lanac u UK, Tesco, u planu ima zatvaranje svih pultova s mesom, ribom i narescima kako bi osigurao efikasniji rad. Najavili su i smanjenje radnika za 15.000 ljudi te uvođenje prodajnih automata. Unatoč ovim rezovima, lanac je više nego poduplao svoju ponudu veganskih proizvoda, kako bi zadovoljio rastuću ponudu za veganskom hranom, čija se prodaja povećala za 25% samo u prošloj godini. (vegnews.com)

06.02.2019. IFEEL objavio novi album s jakom veganskom porukom

Poznati domaći reper IFEEL objavio je novi album pod nazivom Let's talk about it. Za istoimenu pjesmu objavljen je i video spot. Pjesma Let's talk about it priča je o “skrivenoj patnji” životinja s kojom se susrećemo gotovo svaki dan. Ova pjesma je tu kako bi potaknula sve one koji žele doprinijeti zaustavljanju patnje životinja i kreiranju boljeg, humanijeg društva. Cijeli album je jedinstven projekt koji inspirira i vodi slušatelje prema boljem, suosjećajnijem i zdravijem životu. Vodi nas i na put unutar sebe, da preispitamo svoj način života i odlučimo jesmo li spremni iskusiti život do maksimuma, i pritom postati nečiji heroj. (ifeel.bandcamp.com)

05.02.2019. Stranka za životinje traži zabranu prijevoza životinja

Prijevoz živih životinja, koje često traje nekoliko dana do tjedana, mora se skratiti, životinje se više ne smiju prevoziti u zemlje koje ne udovoljavaju europskim standardima za dobrobit životinja, a kršenje pravila o prijevozu životinja u Europskoj uniji mora se rješavati strože. Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta savjetovao je to u svojem izvješću na inicijativu nizozemske Stranke za životinje, o čemu će Parlament glasati 14. veljače. „Prijevoz gdje se životinje prevoze u zemlje izvan EU-a najduži je i najstrašniji. Nakon nekoliko dana boravka na cestama u Europi, životinje se često pretovaraju na grub način i pod ekstremnim vrućinama na brodove s odredištima daleko izvan EU-a. Čim životinje pređu granicu EU-a uopće se više ne kontrolira kako su i nitko se ne smatra odgovornim. Prijevoz u zemlje izvan EU-a treba zabraniti”, kaže Anja Hazekamp, članica Europskog parlamenta za Stranku za životinje. Stranka je donijela dodatne prijedloge, npr. da se zabrani prijevoz dojenčadi, kao što je telad od dva tjedna. (partyfortheanimals.nl)

04.02.2019. Crna kronika zlostavljanih i ubijenih životinja u 2018.

Prijatelji životinja objavili su popis više od 45 samo onih najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018., a ima ih još. Navode da se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela. „Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama”, kaže pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja. Dodaje da smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino osnivanje inspekcije za zaštitu životinja, provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva. Za mnoge slučajeve sazna se zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja.

01.02.2019. Masovno ubijanje divljih svinja pogrešno je i neetično

Prijatelji životinja svjesni su opasnosti virusa afričke svinjske kuge, ali smatraju da je naredba da se istrijebe sve divlje svinje (uključujući majke s mladuncima) do biološkog minimuma kako bi se zaštitilo svinjogojstvo i mesna industrija, i to i na tzv. hranilištima i na zaštićenim područjima, apsurdna i neetična, a pucanje na divlje svinje čak i u blizini kuća opasnost je i za ljude. Iako u Hrvatskoj nije nikada zabilježen nijedan slučaj afričke svinjske kuge, krenulo se s masovnim preventivnim ubijanjem divljih svinja, što smatramo potpuno pogrešnim načinom rješavanja potencijalne opasnosti. Ključno je da u Hrvatskoj bolesti još nema pa nema potrebe za ishitrenim i paničnim postupanjem, već imamo dovoljno vremena primijeniti nenasilne preventivne mjere. Bolest se prenosi samo izravnim kontaktom sa zaraženim životinjama i njihovim lešinama ili preko mesa i otpada od zaraženih domaćih i divljih svinja ili zaraženom opremom i materijalom lovaca koje oni unesu u šume ili na poljoprivredna gospodarstva. To znači da je prije naredbe o ubijanju trebalo: zabraniti turistima koji dolaze u Hrvatsku unošenje mesnih proizvoda, educirati građane da ne bacaju u prirodu otpatke od mesa i mesnih prerađevina, zabraniti lovni turizam kako bi se spriječio prijenos virusa u lovišta preko opreme i vozila lovaca te zakapanja otpadaka ubijenih divljih svinja u šumi itd. Osim toga, i ograda između Mađarske i Hrvatske trebala bi smanjiti rizik od uvoza bolesti u Hrvatsku migracijom divljih svinja. 

Broj pronađenih vijesti: 19.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting