Industrija EU obećala smanjenje pokusa na životinjama

| More

Europska komisija i glavni predstavnici industrija dogovorili su 21. lipnja 2006. petogodišnji plan smanjenja pokusa na životinjama u svrhu ispitivanja sigurnosti proizvoda, no aktivisti za prava životinja žele da se s pokusima prestane odmah.

Lideri kozmetičke, kemijske i farmaceutske industrije združili su se s komisijom u Europsko partnerstvo za alternativne postupke testiranju na životinjama (EPAA), čiji je cilj smanjivanje i zamjenjivanje testiranja na životinjama gdje je to moguće. 'Europsko partnerstvo je važan doprinos pronalaženju alternativa pokusima na životinjama. Sada prelazimo s riječi na djela.', izjavio je povjerenik industrije EU Gunther Verheugen.

Plan uključuje smjernice EU o tome kada tvrtke mogu na svojim proizvodima staviti oznaku da nisu testirani na životinjama i o tome kako industrija mora dokazati da proizvod nije testiran ni na jednoj životinji.

Bruxelles također stavlja pritisak na industriju kako bi postigli dogovor o iščezavanju pokusa na životinjama, kojima se protivi većina Europljana.

'Poznato nam je iz istraživanja javnog mnijenja da su prava životinja jako važna Europljanima', rekao je Janez Potočnik, povjerenik EU za znanost i istraživanje.

Organizacije za prava životinja smatraju kako je to korak u pravom smjeru, no pozivaju na trenutačni prekid pokusa na životinjama.

'Ova inicijativa pokazuje kako postoji jaka želja među političarima i gospodarstvenicima da odbace okrutne i zastrajele pokuse na životinjama', izjavio je za International Herald Tribune Sean Gifford iz organizacije British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV). 'Ipak, 10 milijuna životinja nastavlja patiti i umirati u laboratorijima EU, a to je 10 milijuna životinja previše', dodao je, tvrdeći da se 'trebamo što prije odmaknuti od testiranja koja se temelje na životinjama'.

Komisija je izjavila da su dosad potvrđene 23 alternativne neživotinjske metode, a oko 30 drugih se upravo procjenjuje.

Zabrana testiranja kozmetike

Do napretka dolazi dok industrija i nacionalne vlade rade na implementaciji najavljene zabrane testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama od 2009., što je prilično kontroverzno.

Zabrana testiranja kozmetike je dogovorena 2002., nakon 13 godina rasprava i već postojećih zakonskih zabrana testiranja kozmetike na životinjama u Nizozemskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Svake godine se zbog razvijanja kozmetike u zemljama EU koristi i ubija oko 38.000 životinja.

Francuska, domovina najveće svjetske kozmetičke tvrtke L'Oreal, prosvjedovala je protiv predložene zabrane testiranja i podnijela tužbu Europskom sudu pravde tražeći da se zabrana poništi, no izgubila je tužbu 2003.

Napisala: Helena Spongenberg, euobserver.com, 22. lipnja 2006.

Vezane teme

Izvor: BUAV - pokus na životinjamaIzvor: BUAV - pokus na životinjamaIzvor: BUAV - pokus na životinjama

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting