Odgovor predsjedničkog kandidata prof. Ive Josipovića

| More

Poštovani,

Smatram kako je iznimno važno da jelovnik stanovništva Hrvatske bude što raznovrsniji te bogat zdravim, po mogućnosti organski ili ekološki proizvedenim namirnicama. Svjestan sam toga da se većina stanovništva Hrvatske ne hrani zdravo i raznoliko, a za to postoji cijeli niz razloga - od onih financijskih - jer su zdravi, organski uzgojeni proizvodi često znatno skuplji od onih industrijski proizvedenih, ali dio razloga svakako se nalazi u lošim prehrambenim navikama domaćih ljudi.

Te se loše prehrambene navike često manifestiraju upravo kao prekomjerna konzumacija mesa i mesnih prerađevina koja, osim što nije dobra za zdravlje ljudi, ima i iznimno loše posljedice na okoliš. Nedavno sam saznao da stočarska i mesna industrija sudjeluju u iznimno velikom postotku u emisijama štetnih, stakleničkih plinova, uzročnika klimatskih promjena, i ta me informacija zatekla. S tom spoznajom na umu smatram da se svaki odgovorni političar ili političarka u svom i osobnom, i političkom djelovanju moraju zalagati za podizanje svijesti javnosti o ovom problemu te poticati realizaciju konkretnih mjera i rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz stočarstva i mesne industrije.

To, naravno, znači da u potpunosti podržavam ideju o uvođenju barem jednog dana u tjednu bez konzumacije mesa i mesnih prerađevina, kako zbog ekoloških, tako i zbog zdravstvenih razloga. Duboko sam uvjeren da bi ovakav prijedlog dobio podršku i velikog dijela hrvatske javnosti, a s obzirom na to da je to u skladu i s kršćanskom vjerskom tradicijom.'

Ivo Josipović,
predsjednički kandidat SDP-a

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting