Životinje kao artikli

| More

Šećemo ulicama prepunim izloga iz kojih nam se nudi razna roba, plijeneći našu pozornost. Ulazimo u trgovine kako bismo provjerili ima li nešto među tom robom što nama odgovara, što nam je lijepo ili korisno. Isprobavamo i dodirujemo nešto što uzimamo zdravo za gotovo i što odbacujemo s vremenom.

Nakon što smo sve razgledali, pregledali i odlučili što ćemo kupiti, slabo informirano osoblje nam pakira robu u neku od uglavnom neprikladnih ambalaža. Plaćamo popriličnom svotom novaca svoj trendi izbor i krećemo kući zadovoljni što i mi imamo - štakora u vreći, ribu u vrećici, pticu u kavezu...!?

Milijuni takvih prizora događaju se svakodnevno diljem planeta. Životinje se uzgajaju u masovnim količinama u strahovito lošim uvjetima za život, u kojima mnoge umiru od pomanjkanja i neodgovarajuće skrbi. Oplođuju se majka i sin, brat i sestra... Uvoze se egzotične životinje koje pretrpe duga i stresna putovanja kako bi dospjele u nečiji dom, gdje se potom smještaju u malene terarije s neodgovarajućom umjetnom klimom. Neke od njih godinama pate, druge umiru brzo. Kupuju se životinje koje su trenutačno popularne, a odbacuju one koje to više nisu.

Prodaja i kupnja životinja nije moralno ni etički prihvatljiva i trebalo bi je zakonski zabraniti! Okrutnost koja se krije iza te industrije je nezamisliva. Prenapučena uzgajališta, koja ne zadovoljavaju minimalne sanitarne uvjete, u kojima životinje u grozomornim uvjetima grizu jedna drugu, maltretiraju i ubijaju one slabije. Na kraju završavaju u kutijama s označnim odredištem i brojem, te odlaze na često dug put do sljedećeg privremenog odredišta - pet shopa. One koje uspiju stići žive budu izložene i čekaju dok ih netko ne odabere kao svoju novu igračku ili zabavu za svoje dijete. Čeka ih ostatak život iza rešetaka, često u vlastitom izmetu i nedostatnoj hrani.

Pet centri kao takvi samo su zadnja karika u lancu. Uzgajivačnice djeluju kao pravi pogoni za proizvodnju. Niski higijenski standardi, prenapučenost kaveza, nebriga za životinje koje su samo brojevi na papiru, mnogi su aspekti ove stravične i nehumane industrije. To je industrija koja živa bića pretvara u predmete koje koristi za stvaranje profita i koja na svojim leđima nosi teret smrti milijuna životinja.

Ptice, glodavci, ribice, kornjače, zmije, gušteri, insekti, žabe i ostale životinje nisu artikli već živa bića koja zaslužuju slobodan život u svom prirodnom staništu. Nisu ni psi ni mačke, stoga ih nemojte kupovati već ih udomite iz azila ili skloništa.

Što vi možete učiniti:

Vezane teme

Mrtvi gerbil_pet dućan [ 36.48 Kb ]Mrtva beba cockatoo_pet dućan [ 61.14 Kb ]Guinea pigs_pet dućan [ 41.52 Kb ]Pseto_pet dućan [ 108.58 Kb ]Pseto2_pet dućan [ 44.07 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting