27.03.13. Darivanje životinja u nagradnoj igri

| More

Poštovani,

potaknuti informacijama objavljenima na Vašim web-stranicama, vezano uz darivanje živog zeca u nagradnoj igri, obavještavamo Vas da Zakon o zaštiti životinja isto zabranjuje.

Naime, u članku 4, stavku 2, točki 6. Zakon zabranjuje 'davati žive životinje kao nagrade u igrama na sreću' i propisuje kaznenu mjeru člankom 67: '(1) Novčanom kaznom od 30.000,00 do 50.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
1. daje žive životinje kao nagrade u igrama na sreću (članak 4. stavak 2. točka 6.)'.

Iako nagradna igra obećava zeca na dar (i to maloljetnoj osobi!), ne kaže ništa o podrijetlu i zdravlju životinje. Iz kojeg uzgoja su zečevi, ima li dotična osoba dozvolu za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca (također propisano Zakonom o zaštiti životinja)? Jesu li životinje adekvatno zbrinute, u odgovarajućim nastambama, jesu li pregledane od strane doktora veterine i jesu li cijepljene protiv zaraznih i inih bolesti, prema pravilima i propisima veterinarske struke?

Organizirajući nagradnu igru u kojoj dijelite žive životinje, dajući maloljetnoj djeci zečeve, kršite važeći Zakon o zaštiti životinja te osuđujete roditelje na brigu o životinji za koju možda ne žele/ne mogu skrbiti.

Životinje, na koncu, nisu stvari koje se daruje, već živa bića. Molimo Vas da i s etičke strane razmislite o tome kakvu poruku šaljete najmlađima darujući svjesno, živo, osjećajuće stvorenje.

S poštovanjem,

Lidija Eterović

U Zagrebu, 27. ožujka 2013.

Na znanje:

Odgovor od 28.3.2013. iz marketinga Roses Designer Outlet Centra na naš zahtjev:

Poštovana gđo. Eterović,

Zahvaljujemo se na Vašem dopisu i cijenimo Vašu brigu za dobrobit životinja.

Dozvolite nam da Vas uvjerimo kako je dobrobit životinja i u našem interesu, te da sve radnje koje su bile vezane za naše Uskršnje zečiće nikako nisu bili na njihovu štetu. Naime:

  1. Organizirali smo kreativni natječaj izbora najljepše pisanice i igre (više kao sportsko natjecanje) za djecu, a ne igre na sreću.
  2. Djeca, koja su sudjelovala u gore spomenutim natječajima, dolazila su u Roses s roditeljima, koji su ih prijavljivali za te natječaje u potpunosti svjesni da je nagrada zec. Štoviše, roditelji su doveli djecu ovdje upravo sa željom da njihovo dijete dobije zeca te da se kućama vrate sa novim kućnim ljubimcem.
  3. Zečevi nisu bili iz neprovjerenih izvora, već su kupljeni preko agencije koja je organizirala event u Pet Centru u Zagrebu (ukoliko su Vam potrebni detalji o trgovini, svako ćemo Vam ih poslati). Zečevi su bili smješteni u Pet Centru do samog eventa, prevezeni su u Roses u adekvatnim nastambama, a za vrijeme trajanja eventa bili su smješteni u lijepo pripremljenom prostranom prostoru s ogradicom i slamom, s adekvatnom hranom i naravno vodom.
  4. Roditelji su upoznati gdje su zečevi kupljeni i koje su njihove obaveze, na isti način kao da su ih i sami kupili u Pet Centru. (Dobili su papir s uputama kako se odnositi prema zecu te što smije jesti. Također su dobili i po vreču hrane za zečeve.) Znači jedina razlika je u tome što su obitelji dobile novog člana kao nagradu organiziranih natječaja i igara u Rosesu, a ne da su ih sami kupili.

S obzirom na entuzijazam i žar koji su roditelji pokazivali u igrama (koji je čak i u trenucima nadmašivao žar djece) vjerujemo da su zečevi uistinu bili željeni i da će se o njima dobro brinuti.

Ujedno Vam želimo napomenuti da ćemo svakako nastojati u organizaciji budućih evenata imati na umu Vaše napomene.

Srdačni pozdravi,

Suzana Kapustić Gotal
(Marketing - Roses Designer Outlet)
Sv. Križ Začretje
T: +385/49/227 811
F: +385/49/227 055
www.roses.hr

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting