27.06.07. Prosvjedna nota veleposlaniku Japana

| More

VELEPOSLANSTVO JAPANA
Nj. E. g. Tetsuhise Shirakawe
Josipa Ruđera Boškovića 2
10000 Zagreb

Vaša Ekselencijo,

obraćamo Vam se povodom Svjetskog dana kitova i dupina, koji se po prvi puta obilježava ove godine 30. lipnja. u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, SAD-u i Hrvatskoj s ciljem prekida zatočavanja i klanja tih morskih sisavaca.

Svjesni činjenice da je Japan zemlja koja svoju gospodarsku djelatnost temelji i na izlovu i ubijanju kitova i dupina, ovom prigodom apeliramo na Vas da odgovornima u Vašoj zemlji proslijedite naš zahtjev za obustavom ovakve prakse. Smatramo da bi Japan trebao ugled svoje zemlje graditi na poštivanju života ovih inteligentnih bića.

Prijetnje dupinima i kitovima danas su višestruke – smrt uslijed zaplitanja u ribarske mreže, industrija zatočavanja, kitolov, zagađenje mora i oceana te vojna uporaba jakih sonarnih valova. Iz tih razloga udruga Prijatelji životinja pozdravlja inicijativu pokretanja obilježavanja Svjetskog dana kitova i dupina.

Stoga Vas još jednom molimo da razmotrite naš apel i zabranite klanje dupina od strane japanskih ribara kao i trgovinu živim dupinama za potrebe industrije zatočeništva u Japanu, te njihov izvoz za potrebe ove industrije u drugim zemljama.

Nadajući se da će ovih nekoliko redaka koje smo Vam uputili naići na Vaše razumijevanje i ozbiljnost, s radošću ćemo pozdraviti prve korake koje će Japan učiniti k zaštiti ovih veličanstvenih životinja.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 27. lipnja 2007.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting