08.06.15. Osnivanje skloništa na Rabu i provedba Zakona o zaštiti životinja

| More

Grad Rab
n/r dipl. oecc. Nikola Grgurić, gradonačelnik
Trg Municipium Arba 2
51 280 Rab

Predmet: Zamolba za provedbom Zakona o zaštiti životinja i osnivanje skloništa za napuštene životinje na otoku Rabu

Poštovani gospodine Grguriću,

udruga Prijatelji životinja, kao neprofitna udruga osnovana s ciljem promoviranja zaštite i prava životinja, apelira na poduzimanje potrebnih mjera za rješavanje problema napuštanja rapskih životinja i njihova zbrinjavanja te upozorava na izostanak adekvatne brige i zaštite životinja od strane Grada Raba, odnosno na neprovođenje Zakona o zaštiti životinja.

Ukazujemo na velik problem zanemarivanja i zlostavljanja rapskih životinja, kao što su niz masovnih trovanja i vrlo čestih pojedinačnih slučajeva trovanja životinja, ali također i nekažnjavanja počinitelja. Nemar skrbnika redovito rezultira ovakvim posljedicama jer se životinje puštaju da lutaju bez nadzora te se nekontrolirano razmnožavaju, a neželjena legla odbacuju se u prirodu ili u turistička naselja. Ovakav odnos prema životinjama je neprihvatljiv i zaslužuje svaku osudu.

Adekvatnim zbrinjavanjem napuštenih životinja, edukacijom građana o kastraciji životinja te kažnjavanjem počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, Rab bi, kao jedna od vrhunskih destinacija na Jadranu, stvorio potpuno drugu sliku o sebi, kako u očima domaćega stanovništva tako i u očima velikoga broja turista koji ga posjećuju svake godine. Sigurni smo da je moguće osigurati prostor na kojemu bi se osnovalo sklonište preko kojega bi se provodili programi kastracije i edukacije.

Pozivamo Grad da postupi sukladno obavezi osnivanja skloništa za životinje, što proizlazi iz čl. 56., st. 4. i 5. Zakona o zaštiti životinja (NN 135/06, NN 37/1, NN 125/13) i Zakona o veterinarstvu (NN 41/07). Osiguravanjem valjanih uvjeta za osnivanje skloništa neprofitnog karaktera i s politikom neusmrćivanja te humanim postupanjem prema napuštenim životinjama, moralna obveza prema napuštenim životinjama bila bi ispunjena kroz moderan i human projekt koji bi služio na čast gradu Rabu i cijelom otoku.

U ovome trenutku, bez obzira na situaciju i probleme, najvažnije je da se poduzme što je više moguće, da se ne čeka i da se nikako ne dogodi da se ne poduzme ništa jer će to situaciju učiniti još gorom. Stoga Vas molimo da, u komunikaciji s lokalnom udrugom koja, prema našim informacijama, jedina nešto i poduzima, odmah nađete put prema rješavanju problema.

Stojimo Vam na raspolaganju za informacije i suradnju.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 8. lipnja 2015.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting