17.11.05. Prijedlog za ukidanje splitskog ZOO-a

| More

Poglavarstvu grada Splita

Prijedlog za ukidanje zoo Marjan i unapređenje prirodoslovnih ustanova u Splitu

Ovdje potpisane udruge traže od Poglavarstva Splita hitno postupanje radi promjene sadašnjeg sramotnog stanja zoo vrta i Prirodoslovnog muzeja na Marjanu, i to u smislu:

Prvo, da pokrene postupak ukidanja ovakvog zoo-a, koji je pravo mučilište životinja te ne udovoljava pravnim standardima za zoo-vrtove i ne služi obrazovanju građana niti pretpostavljenim znanstvenim svrhama zooloških parkova. Stoga tražimo od Poglavarstva da odmah zabrani svaku novu nabavu životinja za zoo Marjan i da obveže njegovu upravu na poduzimanje mjera da se tijekom 2006. godine životinje prebace iz tog zoo-a u druge ustanove gdje će imati bolji tretman.

Drugo, da se odustane od projekata za izmještanje zoo-vrta na druga mjesta u gradu ili oko grada, jer Splitu nije potrebna repriza neetičkih načina držanja životinja odnosno gradnja preskupih zooustanova po europskim standardima.

Treće, da se sačuva vrijedan prostor na kojemu se nalazi zoo-vrt i obnovi zgrada Prirodoslovnog muzeja do njega kao dijelova jedne buduće cjeline obnovljenih prirodoslovnih aktivnosti u Splitu - cjeline kojoj bi pripadali Park šuma Marjan, Oceanografski institut, Mediteranski institut za istraživanje života, Botanički vrt i druge moguće ustanove za istraživanje, održavanje i javno predstavljanje jadranskih prirodnih vrednota.

Četvrto, da se usporedno s gašenjem zoo-vrta oformi jedna kompetentna multidisciplinarna komisija koja će predložiti novu namjenu njegovog prostora i zgrade Prirodoslovnog muzeja, pri čemu smatramo da bi tu trebalo stvoriti jedan znanstveni Centar za istraživanje, unapređivanje i popularizaciju jadranske prirodne baštine po suvremenim znanstvenim načelima - uključujući, naprimjer, reprodukciju i reintrodukciju nekih ugroženih vrsta Dalmacije, multimedijalno informiranje i edukaciju, kliniku za divlje životinje, elemente regionalne eko-farme i slično.

Peto, sadašnja uprava zoo-vrta i Prirodoslovnog muzeja mora se aktivno posvetiti ostvarenju točaka ovog prijedloga ili je u protivnom Poglavarstvo treba zamijeniti s novom upravom, odnosno po potrebi dopuniti osobama koje će svojim sposobnostima omogućiti regionalnu prirodoslovnu djelatnost kakvu Split, Dalmacija i Hrvatska trebaju i mogu imati. Predlažemo Poglavarstvu da postavi rokove za izvršenje pojedinih zadataka iz ovog prijedloga, a ova Koordinacija je spremna za suradnju u svim fazama njegova ostvarenja.

U nadi da ćemo zajedničkim nastojanjima postići obnovu prirodoslovne aktivnosti u Splitu, molimo Vas da što prije i u okviru Vaših mogućnosti primite delegaciju ove koordinacije radi mogućih daljnjih dogovora. Uz srdačne pozdrave,

Inicijativne eko udruge:

ARKA
DRUŠTVO MARJAN
PRIJATELJI ŽIVOTINJA
SEP - PLAVI PLANET
SUNCE
TERRA
ZELENI DALMACIJE


Potporu i suglasnost iskazuju:

LIJEPA NAŠA KAŠTELA
PICIGIN BAČVICE
BARBARINAC
DRUŠTVO PRIJATELJA KULTURNE BAŠTINE
EKO JEŽINAC
MATEJUŠKA
ZVONA KAŠTELA
SPLIT-ZDRAVI GRAD

17. studenoga 2005.

Vezane teme

Split ZOO 1 [ 54.97 Kb ]Split ZOO 2 [ 54.36 Kb ]Split ZOO 3 [ 55.82 Kb ]Split ZOO 4 [ 105.74 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting