31.05.23. Prijedlog za uključivanje proizvodnje biljnog mlijeka i biljnih mliječnih proizvoda u poslovne planove

| More

- svim mljekarama u Hrvatskoj

PREDMET: Prijedlog za uključivanje proizvodnje biljnog mlijeka i biljnih mliječnih proizvoda u poslovne planove

Poštovani,

ovim putem javljamo se s prijedlogom da u svoje poslovne planove uključite proizvodnju biljnoga mlijeka i ostalih biljnih mliječnih proizvoda kao što su to već učinile mnoge tvrtke u Hrvatskoj i svijetu te sada rade na njihovu daljnjem razvoju ili proširuju ponudu.

Naime, ubrzano i kontinuirano raste zanimanje i potražnja za proizvodima biljnog podrijetla. Veganski proizvodi privlačni su svima neovisno o načinu prehrane, a nužnost zaustavljanja klimatskih promjena snažan je poticaj mnogim tvrtkama za razvoj niskougljičnih proizvoda na biljnoj bazi. Također, ljudi su sve više svjesni okrutnih praksi u uzgoju i klaonicama te ne žele sudjelovati u iskorištavanju životinja ili žele barem smanjiti svoje indirektno sudjelovanje u tome, a biljni proizvodi su im primamljivi i zbog brojnih zdravstvenih prednosti.

Biljno mlijeko nije rezervirano samo za vegane, ono je namijenjeno svima. Kako se mogu napraviti zaista razne vrste po sastavu i okusu, svatko može naći sebi omiljeno. Može se napraviti od raznih žitarica, mahunarki, povrća, pa čak i voća, a najčešća su ona na bazi soje, zobi, riže i kokosa. Okusom mogu biti vrlo slična kravljem mlijeku ili sasvim drukčija.

Predviđa se da će globalno tržište napitaka biljnog podrijetla porasti za 11,2 % u sljedećih pet godina. Proizvodi biljnog podrijetla privlače sve veću pozornost mlađih generacija potrošača. 63 % milenijalaca pokušava uključiti biljnu hranu u svoju prehranu. Pripadnici Gen-Z (ljudi rođeni između 1995. i 2007.) svjesniji su utjecaja hrane na zdravlje i dobrobit, pri čemu je čak njih 75 % izjavilo da smanjuje konzumaciju životinjskih proizvoda. Usporedo s porastom proizvodnje i prodaje biljnoga mlijeka, konzumacija kravljeg odnosno životinjskog mlijeka globalno je u padu.

Uvođenjem biljnoga mlijeka u svoj postojeći asortiman tvrtke se izdvajaju na tržištu kao ekološki osviještene i moderne tvrtke koje prepoznaju nove prehrambene potrebe i želje potrošača te se okreću budućnosti. Pozitivnih primjera uključivanja proizvodnje biljnoga mlijeka ima i u Hrvatskoj. Primjerice, tvrtka Vindija 2021. godine počela je s proizvodnjom mlijeka 100 % biljnog podrijetla, a u ožujku ove godine uveli su dodatne veganske proizvode: jogurte, pudinge i tzv. barista mlijeko. Proizvodnja ostalih biljnih mliječnih proizvoda poput sireva, namaza i vrhnja također je poželjna da bi se popunio asortiman na tržištu.

U našoj brošuri „Biljna mlijeka osvajaju svijet” dostupnoj za preuzimanje na www.prijatelji-zivotinja.hr možete saznati više o važnosti proizvodnje i ponude biljnih mlijeka, a nadamo se i da će vas dodatno potaknuti na planiranje i razvoj.

Stojimo na raspolaganju za sastanak vezano za navedenu temu, a slobodno nam se javite i za dodatne informacije o tržištu biljnog mlijeka koje posjedujemo kao nositelji međunarodne V-oznake za Hrvatsku i rado ćemo ih podijeliti s vama.

S poštovanjem,

--

Vlatka Balaš, magistra kulturologije i medijske kulture
Koordinatorica projekata
Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke