05.03.07. Zatočene mačke u Maretićevoj ulici

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
Av. Dubrovnik 12
10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za hitnim postupkom prema Zakonu o zaštiti životinja

Poštovani,

pišemo Vam vezano za slučaj zatočenih mačaka u podrumu zgrade u Maretićevoj ulici koji na sramotu veterinarske inspekcije još nije riješen.

Prema našim saznanjima veterinarska inspekcija je bila u nadzoru i ustanovila da su mačke zatočene u podrumu iz kojeg ne mogu same izaći, no nije izdan nalog da se mačke moraju osloboditi zatočeništva. Bez obzira pod kojim uvjetima i iz kojih razloga su mačke ostale zatočene u podrumu spomenute zgrade i bez obzira u čijem je vlasništvu zgrada, nitko nema pravo životinje izlagati i pustiti da umru od gladi i žeđi. Takvi postupci, a jednako i potencijalno trovanje mačaka, strogo su zabranjeni Zakonom o zaštiti životinja!

Nedopustivo je da veterinarska inspekcija ne poduzme zakonski propisane mjere i oštro se zauzme za rješavanje slučaja te zaštiti životinje koje ni najmanje nisu krive zbog situacije u kojoj se nalaze. Veterinarska inspekcija mora biti ta koju će se poštivati i slušati i koja se neće bojati založiti za životinje zaštićene Zakonom te koja će pokazati i nametnuti svoj autoritet svim prekršiteljima zakona, odnosno onima koji žele nauditi životinjama.

S obzirom da se u ovom slučaju radi sada već o ozbiljnoj prijetnji stanara zgrade da će zabraniti pristup podrumu i ostaviti mačke da umru od gladi i žeđi ili ih potrovati, molimo Vas da bez odlaganja reagirate prema Zakonu o zaštiti životinja i izdate nalog da se mačkama ne smije ništa dogoditi i da se moraju osloboditi iz zatočeništva.

Molimo da nas izvijestite o poduzetom vezano za ovaj slučaj kao i za slučajeve koje smo prijavljivali prema Zakonu o dobrobiti životinja, a za koje još uvijek nismo dobili odgovor.

Smatramo da dolaskom novog Zakona o zaštiti životinja na snagu treba promijeniti i način rada veterinarske inspekcije koja bi trebala biti odvažnija i autoritativnija. U protivnom, ljudi neće ozbiljno shvaćati niti sam Zakon niti veterinarsku inspekciju, a problemi će biti sve veći.

Kako je Zakon o dobrobiti životinja bio praktički samo mrtvo slovo na papiru, a o tome govori i samo nekolicina ispisanih zahtjeva za prekršajnim postupkom, nadamo se da će prema novom Zakonu o zaštiti životinja veterinarska inspekcija napokon postati nadležna institucija za provođenje i nadzor spomenutog Zakona.

Ovaj dopis Vam upučujemo u najboljoj namjeri vjerujući da ćete razumjeti kako do promjene mora doći.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 5. ožujka 2007.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting