16.02.23. Pismo Belju: Molba za dopuštenje snimanja

| More

Belje plus d.o.o.

n. r. g. Damir Leko, predsjednik Uprave Belja

Industrijska zona 1

Mece, 31326 Darda

Poštovani,

obraćamo Vam se s osnovanom sumnjom da je praksa na mliječnim farmama Belja drukčija od one koju predstavljate javnosti u sklopu marketinških objava brenda Kravica Kraljica.

Kao što znate, netom rođenu telad na farmama koje mlijekom opskrbljuju vašu mljekaru odmah odvajaju od majki. Činjenica je da se u velikoj većini slučajeva teladi nikada ne dopušta da sišu majku te da čak i kolostrum dobiju preko uređaja za napajanje. Odvajanje teleta od majke predstavlja izuzetan stres za ove emotivne životinje i popraćeno je međusobnim tužnim i uplašenim dozivanjem. Majke krave nerijetko pokazuju izražene simptome tjeskobe i žalovanja nakon razdvajanja od svojega djeteta, što se očituje kroz depresiju, apatiju i odbijanje hrane.

Krave u prirodi same biraju svoje partnere, ne rađaju često i rađaju u određenom dobu godine. Provode i do 14 mjeseci s djetetom, dok se ne osamostali. Stvaraju snažne veze s teladi, izmjenjuju nježnost i štite ih. No kod vas se umjetno oplođuju iz godine u godinu, bez obzira na danak koji to uzima njihovim tijelima, a nakon svake trudnoće oduzimate im djecu.

Većina krava na vašim farmama je iscrpljena i istekne im „proizvodni vijek” do pete godine pa ih šaljete na klanje, a dijelove njihova tijela pretvarate u mesne proizvode. Bez stalne oplodnje, rađanja i odvajanja od mladih, one bi mogle doživjeti 15 do 20 godina.

Žensku telad, nakon što naraste, čeka ista sudbina kao i majke: ciklus uzastopnog oplođivanja, rađanja i oduzimanja djece te pretvaranja u strojeve za mužnju. Mušku telad nakon 20-ak dana starosti šaljete na drugu farmu za tov, a završna stanica im je, kao i svim žrtvama mliječne industrije, klaonica.

Vjerujemo da ste itekako svjesni da se opisani postupci, koji su standardna praksa kod vas i na drugim većim farmama, ne mogu opisati kao „kraljevski”. Smatramo da je vaša dužnost podijeliti s konzumentima pravu istinu o proizvodnji mlijeka, a ne obmanjivati ih nazivajući iskorištavajući odnos prema životinjama kraljevskim.

Ovim putem molimo Vas za dopuštenje da snimimo rođenje i prvi dan telića na nekoj od vaših mliječnih farmi kako bismo zainteresiranoj javnosti, konzumentima vaših proizvoda i medijima dopustili da procijene sami odvajaju li se telići od svojih majki i je li takav tretman kraljevski. Na snimanje bismo došli u terminu koji Vama odgovara, sami ili u društvu novinara.

Unaprijed zahvaljujemo na, nadamo se, skorom odgovoru.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting