04.11.21. Zamolba za uvrštavanjem izmjene Zakona o zaštiti životinja u plan za 2022.

| More

Poštovana ministrice Vučković,

ovim Vam putem upućujemo zamolbu za pokretanje izmjene Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017) u 2022. godini s ciljem implementiranja odredbe potpune zabrane držanja pasa na lancu te kako bi se regulirale prakse u postupanju prema životinjama za koje se pokazalo da ih je nužno obuhvatiti zakonskim propisima.

Kako bi se to realiziralo, Mreža za zaštitu životinja, koja okuplja 56 udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj, moli za uvrštavanje izmjene Zakona o zaštiti životinja u plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u 2022. godini.

Naglašavamo kako je vrijeme je vrlo presudno, naročito za pse koji pate na lancu. Što se više produljuje procedura izmjene Zakona, to se više produljuje njihova patnja pa će mnogima proći i cijeli život na lancu prije nego što Zakon stupi na snagu.

Izmjenom Zakona će se i lokalnim zajednicama olakšati provedba Zakona jer im samo jasne zakonske odredbe mogu olakšati rad i smanjiti financijske izdatke za zbrinjavanje životinja. Naime, upravo psi na lancu često su i zanemareni, necijepljeni, neoznačeni mikročipom i bolesni. Aktualni Zakon o zaštiti životinja određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. No upravo riječ „stalno” omogućava višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu.

Dodatno, šokantne fotografije iz romskih naselja Međimurske županije, koje su s pravom zgrozile javnost, ukazuju da mora postojati zakonska mogućnost zabrane držanja pasa i drugih životinja osobama i na mjestima na kojima očito ne postoje adekvatni uvjeti za brigu o životinjama. To su živa bića koja trebaju imati zakonsku zaštitu, a oni koji im žele pomoći jasno zakonsko uporište za uvođenje reda.

U ime Prijatelja životinja, Skloništa Čakovec, Udruge Pobjede i drugih članice Mreže za zaštitu životinjama naglašavamo da je nužno potpuno zabraniti držanje pasa na lancu i iskorištavanje svih vrsta životinja u cirkusima, regulirati držanje i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama te općenito poboljšati zakonsku zaštitu životinja u Hrvatskoj te Vas molimo da uvažite naše argumente i uvrstite izmjenu Zakona o zaštiti životinja u plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u 2022. godini.

Vjerujemo da i Vi želite da konačno prestane zlostavljački odnos prema psima i drugim životinjama te unaprijed zahvaljujemo na uvažavanju naše zamolbe.

S poštovanjem,

Koraljka Petrinović

Koordinatorica Mreže za zaštitu životinja

Odgovor zaprimljen 26. studenog 2021.:

Zamolba za izmjenom Zakona _odgovor Ministarstva [ 611.82 Kb ]

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting