12.03.24. Dodjeljivanje sredstava JLS-ovima za kastracije skrbničkih pasa i mačaka

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

nastavno na razgovore na sastancima s Vama, podsjećamo da ste odobrili naš prijedlog da Ministarstvo poljoprivrede putem natječaja dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave (JLS-ovima) financijska sredstva za kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka.

Naime, aktualni Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) propisuje JLS-ovima niz odredaba kojima je cilj rješavanje uzroka problema koje stvaraju neodgovorni skrbnici životinja. Provedbom tih odredaba pozitivno se utječe na dobrobit životinja, dok se u proračunima JLS-ova smanjuju financijski izdaci za zbrinjavanje napuštenih životinja. Između ostaloga, Zakon omogućava JLS-ovima provedbu kontrole mikročipiranja pasa i propisivanje obavezne trajne sterilizacije. Unatoč tome, građani se redovito žale da im je teško izdvojiti sredstva za financiranje mikročipiranja i kastracije pasa i mačaka o kojima skrbe, osobito ako brinu o više životinja. Stoga bi gradovi i općine, sredstvima dobivenima za kastracije putem natječaja Ministarstva poljoprivrede, mogli utjecati na odgovorno ponašanje svojih građana porastom broja kastracija pasa i mačaka. To bi se izravno odrazilo na smanjenje neželjenog potomstva kućnih ljubimaca, koje neodgovorni građani napuštaju i koji tada postaju teret JLS-ova.

Zakonom o zaštiti životinja propisana mogućnost kastracije (uz evidentirane izuzetke) te financiranje i poticanje kastracija nužni su kako bi se riješio uzrok problema – nekontrolirano razmnožavanje i dotok novih neželjenih pa napuštenih životinja. Kastracija je jedini učinkovit, mjerljiv i dugoročno jeftin način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Inozemna iskustva pokazuju da bolje alternative nema.

Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Psi mogu imati dva poroda godišnje s prosječno šest štenaca, dok mačke mogu imati tri poroda godišnje s prosječno tri do četiri mačića. Nemoguće je sve te životinje brzo, lako i adekvatno udomiti.

U Hrvatskoj sve napuštene životinje dolaze ili od napuštenih odraslih jedinki ili od njihovih potomaka kojih se skrbnici nemilosrdno rješavaju. Dakle, sve napuštene životinje u Hrvatskoj jednom su bile nečije, ali su ih njihovi skrbnici zbog neodgovornosti i nemara najprije prepustili nekontroliranom razmnožavanju, a potom napustili njih i/ili njihove potomke. Nakon što ih skrbnici nekastrirane odbace, napuštene životinje na ulici dalje se razmnožavaju, izložene brojnim opasnostima, a i same, ne svojom krivnjom, mogu izazvati prometne nesreće. One „sretnije”, koje ne umru od gladi, žeđi, ranjavanja, zaraznih bolesti ili zlostavljanja, završe u skloništima. Mačke pak najčešće pregazi auto, a mačići podlegnu bolestima. Udruge za zaštitu životinja uspiju nadljudskim naporima i trudom spasiti tek manji dio njih. U skloništima se najčešće zbrinjavaju vrlo mlade životinje, često i cijela legla. No značajan broj teže udomljivih životinja (crne, invalidne, većih pasmina i sl.) ostaje u skloništu godinama. Jedinice lokalne samouprave plaćaju goleme troškove zbog ljudske neodgovornosti i nebrige!

Sve navedeno ukazuje na nužnost poticanja gradova i općina na provedbu preventivnih mjera (su)financiranjem kastracija. Zato apeliramo na Vas da Ministarstvo poljoprivrede osigura dostatna financijska sredstva i putem natječaja omogući lokalnim zajednicama financiranje kastracija skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka, preko ugovorenih veterinarskih organizacija.

Unaprijed zahvaljujemo na provedbi odobrenog prijedloga i korisnog djelovanja i za ljude i za životinje.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
koordinatorica Udruge

U Zagrebu 12. ožujka 2024.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting