02.03.21. Zamolba za pokretanjem potpune zakonske zabrane držanja pasa na lancu

| More

VLADA RH
g. Andrej Plenković


Predmet: Zamolba za pokretanjem potpune zakonske zabrane držanja pasa na lancu

Poštovani gospodine Plenkoviću,

obraćamo Vam se kako bismo Vas zamolili da pokrenete potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu izmjenom Zakona o zaštiti životinja i time napravite sljedeći korak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će sigurno cijeniti građani, a osjetiti životinje.

Vjerojatno ste uočili vijesti nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, koje su ukazale na katastrofalno stanje u kojima životinje tamo žive. Naime, na terenu su zatečene životinje koje nije potrebno spasiti samo od uvjeta izazvanih potresom nego im je potrebno spašavanje od loših uvjeta u kojima žive. Područja zahvaćena potresom nisu u tome nimalo posebna, već je to pokazatelj stanja u Hrvatskoj u kojoj, na njezinu sramotu, još uvijek postoje psi koji žive ili, bolje rečeno, pate na lancu trpeći stalnu psihičku i fizičku bol.

Potaknuti velikom podrškom udruga, medija i javnosti, pokrenuli smo nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. Kampanja je pokrenuta od strane udruge Prijatelji životinja, skloništa Prijatelji Čakovec, Udruge Pobjede Osijek i još 50 udruga članica Mreže za zaštitu životinja, a više informacija nalazi se na www.zabranimolanac.net.

Pokrenuli smo i peticiju sa zahtjevom za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja s ciljem stupanja na snagu potpune zabrane držanja pasa na lancu ili drukčije vezanih. Peticiju je u samo dva dana potpisalo gotovo 30 000 građana, što pokazuje njihovu veliku zainteresiranost, a i ankete pokazuju golemu podršku inicijativi čije bi ostvarenje bilo na ponos Hrvatske.
Zakon o zaštiti životinja, koji je donesen 2017. godine i na čijem donošenju Vam najljepše zahvaljujemo, velika je stvar u napretku zaštite životinja i sada je vrijeme za idući korak. Potrebno je da se zakonska formulacija koja je prilično nedorečena i samim time koči njegovu provedbu („nije dozvoljeno stalno držanje pasa na lancu”), preformulira u potpunu zabranu. Smatramo da je sada trenutak da se ispravi nedorečena odredba iz koje treba maknuti iznimke kako bi se ova važna zakonska odredba krenula i provoditi.

Fotografije izmučenih pasa na lancu šokiraju hrvatsku javnost i turiste te bi takve fotografije, koje se duboko urezuju u sjećanje i uznemiruju, trebale postati prošlost, a Vi to možete omogućiti i pomoći nedužnim bićima i ugledu Hrvatske. Vjerujemo da i Vi želite da konačno prestane zlostavljački odnos prema psima. Danas nitko ne treba imati psa na svojoj skrbi, no ako to odluči, neprihvatljivo je da mu se dopusti njegovo zlostavljanje držanjem na lancu.

Stoga molimo Vas i Vladu da pokrenete inicijativu za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja s ciljem stupanja na snagu potpune zabrane držanja pasa na lancu ili drukčije vezanih.

Unaprijed zahvalni i s poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 2. ožujka 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting