06.12.19. Urbano pčelarstvo u Gradu Zagrebu

| More

članovima Skupštine Grada Zagreba
- svima-

Poštovani,

potaknuti informacijom da će se na 29. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba u ponedjeljak 9.12.2019., između ostaloga, glasati o Prijedlogu zaključka (urbano pčelarstvo u Gradu Zagrebu), točka 30. dnevnog reda, koji se protivi postojećoj zabrani uzgoja pčela, udruga Prijatelji životinja odlučila se uputiti Vam dopis u kojem želi upozoriti na negativne strane urbanog pčelarstva te apelirati na Vas da date podršku postojećoj zabrani glasanjem protiv točke 30. dnevnog reda.

Smatramo da je teza da će urbano pčelarstvo povećati broj pčela u gradu i dobro utjecati na bioraznolikost grada netočna. Naime, glavni uzrok opadanju broja pčela u svijetu nije manjak pčelara i košnica, već uzgoj monokultura i nedostatak raznolikosti raslinja.

Urbano pčelarenje kratkoročno povećava broj pčela samo do razine na kojoj košnice postaju konkurencija za hranu jedna drugoj. Razlog tomu mali je broj divljih livada i divljeg cvijeća u gradovima, a koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače.

Predlažemo da ostane na snazi vrlo opravdana zabrana uzgoja pčela u gradu Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje oprašivači vole i kojima se mogu hraniti. Na taj bismo način u Zagreb privukli divlje pčele i druge oprašivače što stvara raznolikost.

Također, jedna od opasnosti koja se javlja uzgojem pčela u gradovima širenje je zaraze s bolesnih na zdrave košnice. Nažalost, često je jedini način da se širenje bolesti zaustavi spaljivanje svih zaraženih košnica.

Uzgoj pčela u gradu ne prolazi bez nezgoda i bez neodobravanja od strane građana stoga vjerujemo da će grad Zagreb zadržati zabranu koja je itekako opravdana. Osim toga ne treba zaboraviti da je pčelarstvo zapravo namjerni masovni uzgoj pčela i tome zaista nije mjesto u gradu Zagrebu.

Predlažemo da grad Zagreb povećanjem broja sadnica i općenito zelenih površina učini grad privlačnijim mjestom za pčele i druge oprašivače, kao i za ljude koji u njemu žive, te vas još jedanput molimo da na sjednici Gradske skupštine glasate protiv 30. točke dnevnog reda, Prijedloga zaključka (urbano pčelarstvo u Gradu Zagrebu).


S poštovanjem,

Luka Oman

Predsjednik udruge Prijatelji životinja i poseban savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting