14.06.12. Zatočeni golubovi

| More

II. policijska postaja Rijeka
Braće Monjac 24
51000 Rijeka

Poštovani,

obraćamo Vam se vezano uz nekoliko prijava građana Rijeke, a vezano uz golubove koji su zatočeni zbog postavljanja mreže na neboderu u ulici Paje Širole 10.

Prema saznanjima koje imamo, predsjednik kućnog savjeta na navedenoj adresi naložio je osobi koja ima tamo drvarnicu da ukloni smeće te je donio rješenje da se otvori zatvore mrežom. No, osoba/e koji su zatvorili otvore nisu prethodno istjerali golubove iz otvora, već su ih svjesno i namjerno tamo zatvorili, kako bi umrli u mukama od gladi i žeđi.

Građani koji su, zgroženi takvim hladnokrvnim postupanjem, zatražili našu pomoć navode da su kontaktirali policiju moleći njihovu intervenciju, no da su im se policajci samo nasmijali rekavši da to nije njihov posao.

Podsjećamo da je prema članku 260. Kaznenog zakona mučenje životinje i izlaganje patnjama radi svojega iživljavanja kažnjivo novčanom kaznom i kaznom zatvora do šest mjeseci. Također, kako su građani uočili da su golubovi zatočeni, a ne mogu spriječiti njihovu patnju, počinjen je i prekršaj iz člana 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se odnosi na zlostavljanje životinja na javnom mjestu. Kršenje oba zakona je u nadležnosti djelovanja policije, neovisno što se radi „samo“ o golubovima, odnosno životinjama.

S obzirom na to da pritužbe zbog zatočenih golubova dobivamo već nekoliko dana, očito je da građani Rijeke ne žele u svojem gradu promatrati patnju i zlostavljanje životinja te traže pomoć policije kako bi se problem riješio. U vrijeme turističke sezone, ovakvi prizori sigurno neće naići niti na odobravanje turista koji su naviknuti na civilizirano postupanje prema životinjama u državama iz kojih dolaze.

Stoga Vas molimo da uvidom u situaciju na adresi Paje Širole 10 upozorite odgovornu osobu/e na kršenje zakonskih propisa i nužnost da se oslobode zatočeni golubovi, a tek onda otvori zatvore mrežom. Ako osobe to odbiju učiniti ili ako je dosadašnje njihovo postupanje uzrokovalo smrt golubova, očekujemo da protiv odgovornih pojedinaca podnesete odgovarajuće prijave, a u skladu s navedenim zakonskim propisima.

Ostajemo Vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Molimo Vas da nas izvijestite o svojem postupanju, kako bismo o tome informirali zainteresirane građane.

U očekivanju Vašeg javljanja i suradnje, srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge


U Zagrebu, 14. lipnja 2012.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting