01.03.24. Podržite Pozitivnu listu EU-a

| More

- poslano Ministarstvu poljoprivrede

Poštovana ministrice Vučković,

javljamo se vezano za mogućnost uvođenja tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati kao kućni ljubimci na razini EU-a.

Postoji jedinstvena prilika za osnaživanje Europske komisije kako bi napravila Pozitivnu listu dopuštenih kućnih ljubimaca tijekom rasprava Vijeća o prijedlogu Komisije za pse i mačke. Sljedeći sastanci radne skupine na kojima će se raspravljati o prijedlogu održat će se 4. i 7. ožujka 2024. Kao što znate, Hrvatska je podržala studiju izvedivosti o Pozitivnoj listi na Vijeću AGRIFISH-a 24. svibnja 2022. Ta se studija trenutačno provodi. Ovaj prijedlog predstavlja jedinstvenu priliku za osiguravanje zakonodavnog puta za Pozitivnu listu nakon studije izvedivosti.

Stoga Vas molimo da se Hrvatska izjasni u prilog uključivanju amandmana radi osnaživanja Pozitivne liste EU-a i da podrži druge države članice koje također daju potporu. Ovo ne obvezuje Komisiju na izradu Pozitivne liste, već samo osigurava mjesto u zakonodavstvu za to. Pravno mišljenje koje pokazuje pravnu izvedivost Pozitivne liste EU-a prema članku 114. Ugovora o funkcioniranju Europske unije možete pročitati na https://cutt.ly/NwMioKoV.

Molimo Vas i da podržite države članice koje zagovaraju identifikaciju i registraciju svih pasa i mačaka. Prijedlog sada isključuje životinje koje nisu u objektu (npr. lutalice), sve do trenutka kada se njima „trguje”, čime se onemogućava sljedivost od početka. Uklanjanje pozivanja na „objekte” omogućilo bi ovu promjenu.

Također, molimo Vas i za podršku izmjenama i dopunama Usklađenih zahtjeva za sve uzgajivače. „Mali” uzgajivači izuzeti su od osnovnih, neopterećujućih obveza iz poglavlja II (o registraciji, držanju, smještaju, hranidbi, zdravstvenim i bihevioralnim potrebama...). To će tisuće životinja kojima se trguje ostaviti nezaštićene i zadržati rupu u zakonu identificiranu u oba koordinirana plana kontrole.

Na raspolaganju smo za sva dodatna pitanja i unaprijed zahvaljujemo na Vašoj podršci navedenim prijedlozima.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting