03.01.19. Izmjena članka 27. Zakona o morskom ribarstvu

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Predmet: Izmjena članka 27. Zakona o morskom ribarstvu

Poštovani gospodine Tolušić,

obraćamo Vam se vezano uz odredbu Zakona o morskom ribarstvu koja regulira sportski i rekreacijski ribolov na moru, a koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 19. lipnja 2017. godine.

U članku 27., stavku 2. Zakona stoji, citiramo: „Iznimno od stavka 1. ovoga članka, osobama mlađima od 14 godina dopušteno je bez posjedovanja dozvole obavljati rekreacijski ribolov odmetom s jednim povrazom, sa ili bez korištenja štapa.”

Predlažemo da se navedeni članak 27., stavak 2., izbriše iz Zakona te da članak 27. sada glasi:

Članak 27.

Športski, odnosno rekreacijski ribolov u ribolovnom moru Republike Hrvatske dopušteno je obavljati temeljem važeće dozvole za športski ribolov na moru, odnosno dozvole za rekreacijski ribolov na moru (u daljnjem tekstu: dozvola).

Naš prijedlog za brisanje tog stavka proizlazi iz alarmantne činjenice s kojom ste vjerojatno upoznati – da je već više od 50 % Jadrana pred umiranjem zbog prekomjernog i nekontroliranog ribolova. Stoga svaku pogodnost koja omogućuje i potiče nekontrolirani ribolov, pa tako i onaj rekreacijski, tj. sportski, smatramo dodatnim korakom koji vodi k bržem uništavanju i odumiranju života u našemu moru.

Prema najnovijem istraživanju, podaci su još dramatičniji: „Devedeset i tri posto svih procijenjenih ribljih stokova, odnosno resursa koji postoje u Sredozemnom moru, uključujući Jadran - su u izrazito lošem stanju! To znači da su svojim utjecajem ljudi uspjeli dovesti pitanje stanja ekosustava na rub”, izjavio je Danijel Kanski, voditelj programa za more u WWF-u Adria.

O prelovljavanju i uništenju riba u Jadranu mediji su pisali krajem 2015., a tadašnje procjene stanja, koje se nisu bitno promijenile, navodile su da će svijet do 2048. do te mjere ostati bez riba da će postati neisplativo loviti ih. Jadransko more u tom ritmu prednjači i to bi mu se moglo dogoditi i ranije, i to zbog izlovljavanja riblje mlađi, prije nego što ribe odrastu i stignu se razmnožiti kako bi održale populaciju, zbog zagađenja i uništavanja okoliša.
(izvor: www.express.hr)

Svjedoci smo da djeca, osobito bez nadzora odraslih, love, pecaju i potom odbacuju ulovljene ribe i druge morske životinje koje ili umiru u mukama na plažama ili u moru nesposobne nastaviti život, za što smo i dobili najviše prijava. To je ružan prizor koji se ponavlja svake godine na plažama duž Jadrana, pred očima zgroženih turista koji ukazuju da djeci ne bi smjelo biti dopušteno mučenje riba. Ovakav oblik ribolova potpuno je izvan kontrole i kao takav opasan i za ribe i za kupaće koji se mogu zapetljati ili upecati na odbačene udice.

Zbog svega navedenoga, apeliramo na Vas da se izmijeni članak 27. Zakona kako smo predložili, a s ciljem zaštite riba i naših voda, a i djece od neprimjerenih aktivnosti prema životinjama. Nema opravdanog razloga da osobe mlađe od 14 godina budu izuzete od traženja i dobivanja dozvole za rekreacijski ribolov, a koji bi dodatno trebalo kontrolirati uz nadzor odraslih osoba.

U očekivanju razmatranja našega prijedloga i Vašeg povratnog odgovora, primite srdačne pozdrave.

S poštovanjem i najboljim željama,

Bernard V. Franolić
Prijatelji životinja

Zagreb, 3. siječnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting