19.07.18. Poštujmo naše more

| More

Kampanja Prijatelja životinja za zaštitu Jadrana

- Edukativne natpisne ploče za djecu i odrasle o pecanju na plažama

Poštujmo život u moru [ 204.40 Kb ]

Kampanja Prijatelja životinja pod nazivom „Poštujmo naše more” pokrenuta je i provodi se u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals. Ovom kampanjom želi se educirati građane Hrvatske i turiste o poštivanju našeg mora i života u njemu.

Istraživanju tima uglednih ekologa i ekonomista iz 2006. upozorava da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u našem odnosu prema svim oceanskim životinjskim i biljnim vrstama, koje žive u međuovisnim ekosustavima.

Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja uslijed pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u Scientific Reports upozorava: „Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnom moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do 'točke s koje nema povratka'”. Utjecaj okoliša i ribarenje imali su golem utjecaj na Sredozemno more, a najveće smanjenje života u njemu, do čak 50%, uočeno je u Zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu!

Kampanja „Poštujmo naše more” osmišljena je u svrhu educiranja javnosti o problemima s kojima se suočavaju Jadransko more i ostala mora i oceani našega planeta. Jedan od problema koji se želi istaknuti jest pecanje uz obalu. Pecanje uz obalu u vrijeme turističke sezone te ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama mučni su prizori. Također, ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. To je nešto što se može i treba promijeniti.

„Poštujmo život u moru” natpisne su ploče koje su Prijatelji životinja dizajnirali i njihovu pripremu poslali priobalnim gradovima i općinama da ih postave na svojim plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana, domaćih i stranih turista. Važno je da smo svjesni da se na plažama i u moru može uživati bez ometanja njezinih morskih stanovnika, a poruka koju trebamo poslati djeci jest da promatraju životinje, da brinu o čistoći njihova staništa, da nasukanoj morskoj životinji pomognu tako da ju vrate u more, a ne da ih love i ozljeđuju.

Osim što se na Jadranu ne može loviti bez posebne dozvole izdane od strane Uprave za ribarstvo, Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (članak 6. stavak 4.) dodatno omogućuje lokalnoj samoupravi da u potpunosti zabrani ribolov na takvim lokacijama, a Prijatelji životinja ih žele potaknuti da idu u tom smjeru.

Građani također individualno mogu pridonijeti zaštiti i poštivanju našega mora tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu te time što će barem smanjiti jesti ribe i ostale njegove stanovnike, ako već ne u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Kampanja „Poštujmo život u moru” nastavlja se tijekom ljeta i drugim edukativnim aktivnostima u vidu postavljanja jumbo-plakata i objavljivanja elektroničke „morske” kuharice. Svi gradovi i općine zainteresirani za postavljanje edukativnih natpisnih ploča ili dobivanje više informacija mogu poslati upit Prijateljima životinja koji će im besplatno ustupiti pripreme za tisak.

BESPLATNA GRAFIČKA PRIPREMA ZA NATPISNE PLOČE

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting