05.05.05. Sve životinje imaju iste dijelove tijela

| More

Prijatelji životinja golim iscrtanim tijelima pozivaju na vegetarijanstvo

Svake godine se u klaonicama diljem svijeta preko 50 milijardi nedužnih životinja ubija zbog ljudske obijesti za prehranom njihovim tijelima - režu im se vratovi, tijela im se odsijecaju na dijelove, a njihovi organi i udovi se prodaju u mesnicama ili zamotani u plastičnu foliju u trgovinama i supermarketima. No, životinje nisu hodajuća hrana. One imaju osobnost, sposobnost osjećanja boli i zadovoljstva, stvaraju obiteljske i prijateljske veze ako za to imaju priliku, krvare kada ih ubijamo te imaju pravo na vlastiti život, baš kao i mi.

Stoga će aktivisti Prijatelja životinja u četvrtak, 5. svibnja 2005. u 12 sati na Trgu bana Jelačića, jasnim porukama iscrtanima na njihovim gotovo golim tijelima pokazati kako svi imamo iste dijelove te da životinjama izlaganje mučnim uvjetima industrijskoga uzgoja te nasilje klanja i komadanja izazivaju jednaku psihičku i fizičku bol kakvu bi osjetili i ljudi.

Aktivisti će pozvati građane da imaju srce za životinje, postanu vegetarijanci te time odbiju sudjelovati u brutalnom klanju nemoćnih životinja i konzumiranju njihovih izmučenih leševa.

Na farmama životinjama je uskraćeno sve što im je prirodno i u čemu mogu uživati - zatočene su u prljavim, pretrpanim uskim pregradcima, kavezima i štalama, gdje ih jedino antibiotici, cjepiva, hormoni i drugi lijekovi održavaju na životu dovoljno dugo da budu probodene u klaonicama.

Kada stignu u klaonicu, 30 posto kokoši ima svježe prijelome kostiju, a vješanje na brzu pomičnu traku u klaonici povećava taj broj, pa nakon pripreme za klanje 88 posto kokoši ima slomljene kosti. Zbog intenzivnog uzgoja i neprirodne brzine tovljenja, oko 90 posto brojler pilića ima poteškoće s hodanjem, dok već oko šestog tjedna starosti počinje među njima rasti stopa smrtnosti od srčanih udara, infekcija i drugih bolesti izazvanih ubrzanim rastom.

Svinjama u farmskom uzgoju zbog spavanja na betonu otiču zglobovi, guli se koža, na stopalima se javljaju teške ozljede i infekcije. Zbog loše kvalitete zraka koji udišu, preko 70 posto svinja koje dospijevaju u klaonicu ima upalu pluća ili neku drugu bolest dišnih putova. Koncentrati hrane kojima se svinje tove neprikladni su za njihove prehrambene potrebe, zbog čega životinje imaju česta oštećenja unutarnjih organa, osobito jetre.

Kako bi se izbjeglo međusobno ranjavanje zbog pretrpanosti i stresa, u industrijskom uzgoju pilićima se odsijecaju kljunovi, svinjama se potkresuju zubi, odsijecaju repovi i kastriraju se, telićima se odsijecaju rogovi i žigoše ih se te se kastriraju čupanjem testisa... sve bez ikakve anestezije. Sve životinje uzgajane za hranu žive u stalnom stresu i strahu. Životinje u transportu do klaonica pate od gladi, žeđi, vrućina, hladnoća i nedostatka prostora u kamionima.

Životinje koje se uzgajaju za hranu imaju meso, krv, kosti, iste tjelesne organe, pet osjetila i sposobnost osjećanja kao i ljudi. Jednako osjećaju strah i pate, stalo im je do njihova života, a pri klanju osjećaju intenzivnu bol. Prelaskom na zdravu, nenasilnu i ekološku vegetarijansku prehranu svaki pojedinac može izravno utjecati da se zaustavi nepotrebna patnja životinja.

Sve životinje imaju iste dijelove 5Sve životinje imaju iste dijelove 4Sve životinje imaju iste dijelove 2Sve životinje imaju iste dijelove 1Sve životinje imaju iste dijelove 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting