Zagrizite ovo

| More

Samo u Sjedinjenim Državama svake godine radi hrane ubija se više od 27 milijardi životinja.

Kratki film 'Chew on This', koji je izdala PETA, razotkriva patnje životinja i ističe mnoštvo ostalih razloga za odabir suosjećajne prehrane bazirane na biljnoj hrani.

Vegetarijanstvo ne samo da spašava milijarde životinja od stravičnih patnji, nego spašava i vašu liniju. Drugim riječima, meso i mliječni proizvodi mogu vam donijeti višak kilograma, prouzročiti bolesti srca, pokvariti vam seksualni život i uništiti okoliš.

Pogledajte izvrstan 'Chew on This' i pročitajte nepobitne razloge za vegetarijanstvo http://www.petatv.com/tvpopup/Prefs.asp?video=chew_on_this

RAZLOZI DA POSTANETE VEGETARIJANAC
Zato što srčane bolesti počinju već u djetinjstvu.

Meso nema vlakana, ali je bogato masnoćom i kolesterolom, stoga je pokojni dr. Benjamin Spock u posljednjem izdanju svoje knjige Odgoj i njega djeteta (Baby and Child Care) preporučio da se djecu ne hrani niti jednom vrstom mesa.

Zato što veganska prehrana preokreće tijek srčane bolesti.

Na režimu prehrane propisanom od strane AHA (American Heart Association), koji uključuje meso, arterije pacijenata se i dalje začepljuju, dok ih veganska dijeta dr. Deana Ornisha otčepljuje. Prema jednom istraživanju, pacijentima koji su slijedili režim prehrane AHA začepljenje arterija se pogoršalo za 28%, dok su pacijenti u programu dr. Ornisha postigli 8%-tno poboljšanje.

Zato što jedenje mesa i mliječnih proizvoda deblja.

Postajemo sve deblji, a Atkinsova dijeta je situaciju još i pogoršala, jer djeluje samo kratkoročno. Samo je dva posto 'čistih' vegetarijanaca pretilo, što je oko jedna devetina ukupnog broja pretilih Amerikanaca mesojeda.

Zato što nećete morati lagati svojoj djeci o hrani koju jedete.

Djeca bi bila zaprepaštena kada bi saznala o okrutnosti i nasilju kojima se kokoši, svinje i ostale životinje pretvaraju u filete i ostalu 'hranu'.

Zato što je u svakom zapakiranom piletu 'kakica'.

Istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) pokazalo je da 98% lešina brojlera sadrži zamjetne količine E. coli, što ukazuje na onečišćenje fekalijama.

Zato što je meso prljavo i krvavo.

Svake godine se samo u Sjedinjenim Državama zabilježi više od pedeset milijuna slučajeva bolesti koje se prenose hranom, a vezane su uz meso, od kojih tisuće završe smrću. Životinje u svojem mesu i masnoćama nakupljaju opasne kemikalije (koje mesojedi konzumiraju), uključujući dioksine, antibiotike, pesticide, herbicide, pa čak i arsen.

Zato što to nije pravedno.

Ubijanje ostalih životinja je čin eksploatacije i nasilja, u koji se upuštamo samo zato što imamo moć da to učinimo.

Zato što niti jedno živo biće ne želi vidjeti svoju obitelj zaklanu.

Krave vole svoju telad, krmače vole svoje praščiće, a kokoši svoje piliće. Životinje na farmama vole svoju obitelj i žale njen gubitak.

Zato što jedenje mesa i mliječnih proizvoda uzrokuje impotenciju.

Postati vegetarijanac je prirodna alternativa Viagri zato što, prije no što vam jedenje mesa začepi arterije i prouzroči infarkt, ono utječe i na ostale vitalne organe. Prema jednom istraživanju, jedna četvrtina onih u 'najstarijoj dobnoj skupini' (muškaraca starih između 40 i 79 godina) žalila se na čestu erektilnu disfunkciju, dok je prema drugom istraživanju polovica ispitanih muškaraca iznad četrdesete izjavila da ponekad pate od iste.

Zato što ne biste pojeli svojega psa.

Većina ljudi se zgražava nad jedenjem pasa ili kitova u nekim kulturama, ali te životinje ne pate ništa više od životinja koje se uobičajeno konzumiraju. Razlika je samo kulturološka, no ne moralna.

Zato što postoji kravlje ludilo.

Bilo koja životinja koja ima mozak može dobiti neku od varijanti kravljega ludila, ali još uvijek se milijune svinja i kokoši hrani ostacima zaraženih životinja - kršeći time preporuke Svjetske zdravstvene organizacije te japanske i europske zakone.

Zato što na taj način možete zaustaviti nasilje.

Možda se osjećamo bespomoćni da zaustavimo rat ili druge oblike nasilja, ali možemo odabrati nepodržavanje klaonica time što ćemo odbaciti mesnu hranu.

Zato što nitko ne bi trebao ubijati da zaradi za život.

Radnici u klaonicama imaju jednu od najviših stopa ozljeda na radu i bolovanja, a rad u klaonici bi otupio svačiji osjećaj suosjećanja.

Zato što već i mala osoba može prebiti bespomoćnu životinju... a još manja je može pojesti.

Ako jedete meso, tada plaćate drugima da počine djela tako okrutna da bi, kada bi se počinila nad mačkama i psima, zacijelo prouzročila podizanje optužnice za krivično djelo okrutnosti.

Zato što nijedna životinja ne zaslužuje umrijeti zbog vaših okusnih pupoljaka.

Želja ljudskog bića za trenutačnim okusom mesa nije po važnosti jednaka želji druge životinje da ne bude mučena i nasilno ubijena.

Zato što se žitom kojim se hrane životinje mogu nahraniti gladni ljudi.

Osamdeset posto poljoprivrednog zemljišta samo u SAD-u koristi se za uzgoj pilića, svinja i ostalih životinja na farmama; sedamdeset posto žitarica se upotrebljava da bi se one nahranile.
Kada bi se oslobodile ogromne količine žita, soje i kukuruza, kojima se sada hrane životinje na tvorničkim farmama, dobili bismo obilje hrane kojim bi se mogli nahraniti svi gladni ovoga svijeta.

Zato što se više od polovice svih voda potrošenih samo u SAD-u troši na uzgoj životinja za hranu.

Isključivo vegetarijanska prehrana zahtijeva potrošnju 1.365 litara vode dnevno, dok prehrana čija je osnova meso zahtijeva više od 18.200 litara vode na dan. Časopis Time izvješćuje: 'Širom svijeta, dok se sve veće količine vode preusmjeravaju za uzgoj stoke, svinja i kokoši, umjesto da se proizvode usjevi koji se mogu izravno konzumirati, dotle milijuni bunara presušuju.'

Zato što ne možete jesti meso i nazivati se aktivistom za zaštitu okoliša.

Usmjeravanje usjeva i vode u uzgoj životinja, umjesto njihova direktnog korištenja, prvi je na top listi načina na koji naša zemlja rasipa vodu i zagađuje okolinu. Tvorničke farme troše više vode nego svi ostali potrošači zajedno i proizvode količinu otpada 130 puta veću od one koju proizvodi cjelokupno stanovništvo SAD-a. Uzgoj životinja na farmama također zahtijeva više od trećine svih fosilnih goriva koja emitiraju plinove odgovorne za efekt staklenika, a koja se koriste u SAD-u, a uništio je tri četvrtine površinskog sloja tla, što je trajna ekološka katastrofa koju je nemoguće ispraviti.

Zato što se ne mogu braniti.

Dobitnik Nobelove nagrade Isaac Bashevis Singer nazvao je specizam 'najekstremnijom' vrstom rasizma, jer su životinje najmanje sposobne za samoobranu, a najlakše postaju žrtvom.

Zato što životinje vrište kada ih boli.

Ako ih spalite, one to osjećaju. Ako im dajete elektrošokove, one to osjećaju. Životinje osjećaju bol na isti način i u istom stupnju kao i mi ljudi.

Zato što ne žele umrijeti.

Životinje cijene vlastiti život isto koliko i mi ljudi.

Zato što osjećaju strah.

Dlaka im se naježi, uriniraju po sebi samima i tresu se, isto kao i mi kada se strahovito uplašimo pri mogućnosti da budemo ozlijeđeni ili ubijeni.

Zato što, bez obzira kako ga narezali, to je još uvijek meso.

Životinje se sastoje od mesa, kostiju i krvi, baš kao i mi, pa je riječ 'meso' samo eufemizam za raspadajući leš koji se koristi za hranu.

Zato što trgovina nije opravdanje za ubojstvo.

Industrija prerade pilećeg mesa, svinjskog mesa te ostale industrije koje su masovni ubojice životinja, ogromne su, ali vrijeme im je da krenu putem trgovine robljem (koja je također imala jake ekonomske motive).

Zato što čak niti zatvori nisu ovako pretrpani.

Životinje na tvorničkim farmama su stiješnjene u tako malom prostoru da mnogima od njih, tijekom cijeloga života, nije moguće učiniti ništa što bi za njih bilo prirodno.

Zato što su krila stvorena za nešto drugo.

Kokoši, svinje i ostale životinje na farmama, nikada ne udahnu svjež zrak, ne osjete sunce na svojoj koži, ne sagrade gnijezdo, njuškom ne dodirnu svoju mladunčad, niti čine bilo što od onoga za što su stvorene.

Zato što svatko želi biti slobodan.

Znamo da to vrijedi za ptice puštene iz krletke i za pse izvedene u park, a podjednako vrijedi i za životinje na farmama: one čeznu za slobodom, baš kao i ljudi.

Zato što vas jedenje ribe ne čini vegetarijancem.

Ribe imaju istu sposobnost reagiranja na bol, baš kao i ptice i sisavci te su također zanimljive osobnosti same po sebi. Prema znanstvenom osvrtu objavljenom u časopisu Ribe i ribarstvo (Fish and Fisheries), ribe su 'visoko inteligentne' - posjeduju dugoročnu memoriju i uče jedna od druge, koriste oruđa, formiraju društvenu hijerarhiju i 'čak se mogu na vlastitu korist usporediti s neljudskim primatima'. Dr. Sylvia Earle, koja se bavi biologijom mora, objašnjava da su ribe 'tako dobroćudne, tako znatiželjne. Znate, ribe su osjetljive, imaju osobnost, osjećaju bol kada su ranjene'.

Zato što sila nije jača od prava.

U našem moralnom razvoju kao vrsta dosegli smo točku u kojoj je došao čas da priznamo da ostale vrste zaslužuju obzir, baš kao što smo napokon priznali da je robovlasništvo pogrešno, da žene zaslužuju pravo glasa i da zlostavljanje ne bi trebalo biti metoda podizanja djece.

ZATO ŠTO ZNATE DA JE TO POGREŠNO.

Zdrav razum i srce nam govore da životinje, koje su naši bližnji, imaju iste osjećaje i želje kao i mi sami i da ne bismo trebali ubijati i pozljeđivati druge s namjerom da ih pojedemo.

Vezane teme

Zagrizite ovo 1 [ 18.29 Kb ]Zagrizite ovo 2 [ 11.86 Kb ]Zagrizite ovo 3 [ 7.58 Kb ]Zagrizite ovo 4 [ 14.67 Kb ]Zagrizite ovo 5 [ 15.35 Kb ]Zagrizite ovo 6 [ 11.54 Kb ]Zagrizite ovo 7 [ 14.94 Kb ]Zagrizite ovo 8 [ 17.74 Kb ]Zagrizite ovo 9 [ 12.62 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting