20.03.06. Meatout Croatia 2006

| More

Prijatelji životinja i ove godine pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana bez mesa

Ovoga mjeseca, etički osviješteni pojedinci, ali i udruge i institucije u više od 25 zemalja i 60 gradova svijeta pozdravit će dolazak proljeća tako što će svoje prijatelje i susjede pozvati da na prvi dan proljeća odbace svoje mesne navike i razmisle o svim prednostima i bogatstvu vegetarijanske prehrane.

Svjetski Dan bez mesa obilježava se već više od 20 godina diljem svijeta. U prenošenju poruke zdravog i nenasilnog načina života milijunima građana diljem svijeta te promoviranju prehrane zasnovane na bezmesnoj prehrani pridružit će se i potporu dati i gradonačelnici mnogih gradova u kojima se obilježava Dan bez mesa, kao i svjetski poznate osobe poput Joaquina Phoenixa, Jamesa Cromwella, Jennie Garth i Alicie Silverstone.

Dan bez mesa nailazi na veliku potporu potrošača, boraca za zaštitu životinja i okoliša, ali isto tako javnih službenika, zdravstvenih djelatnika, nutricionista i masovnih medija. Svi oni vjeruju da potrošači imaju pravo reagirati na bezobzirnu propagandu mesne industrije u školama, medijima i na ulicama te dignuti svoj glas za bolji i kvalitetniji život svih ljudi, ne šteteći životinjama i okolišu.

Iako je Dan bez mesa događaj koji traje samo jedan dan, zakonodavstva u nekim saveznim američkim državama preporučuju vegetarijansku hranu za djecu školskog uzrasta, a vodeće organizacije koje zagovaraju zdrav život pozivaju na povećanu konzumaciju namirnica biljnoga podrijetla. S druge strane, sve više proizvođača hrane diljem svijeta reklamira zamjene za meso i mliječne proizvode, a supermarketi se snabdijevaju sa sve više takvih proizvoda. Uravnotežena vegetarijanska prehrana je zdrava, nutricionistički zadovoljavajuća i koristi zdravlju u prevenciji i liječenju bolesti, koje su glavne ubojice današnjice – bolesti srca i krvnih žila, moždani udar, razni karcinomi, šećerna bolest i druge.

Povodom svjetskog Dana bez mesa ovih će se dana u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Puli, Umagu, Karlovcu, Sisku, Križevcima, Varaždinu i Osijeku održati informativni štandovi i veganske degustacije, a u Zagrebu će na informativnom štandu Udruge osim tiskanih materijala i degustacija biti organizirana i nagradna igra preko koje će građani dobiti knjige, majice, razglednice i bedževe vezane za vegetarijanstvo, kao i bezmesne proizvode poput biljnih mlijeka, sireva i slično. Štand će biti postavljen na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića, u ponedjeljak, 20. ožujka 2006., a prvo izvlačenje dobitnika bit će u 12 sati.

Budući da svatko tko prijeđe na vegetarijansku prehranu za svoga života spasi oko 2000 životinja, Prijatelji životinja pozivaju sve građane Hrvatske da ne oklijevaju s prelaskom na nenasilan način prehrane i da im to s ovogodišnjim prvim danom proljeća postane životni stil zbog životinja, našega planeta, ali i njih samih!

Meatout Croatia 2006. (1)Meatout Croatia 2006. (2)Meatout Croatia 2006. (3)Meatout Croatia 2006. (4)Meatout Croatia 2006. (5)

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting