Nota ministru Čobankoviću

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
n/r Petar Čobanković, ministar
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Čobanković,

obraćamo Vam se povodom izvješća Europske komisije o procjeni provedenoj u Hrvatskoj od 4. do 8. prosinca 2006. kojeg smo dobili glede zaštite životinja ubijanih za ljudsku prehranu kojeg vam dostavljamo u privitku.

U ovom izvješću navedeni zaključci odnose se na mjere poduzete od hrvatskih nadležnih tijela sa svrhom procjene sustava kontrole i nadzora da se meso koje se izvozi u EU dobiva od životinja koje su ubijene pod uvjetima koji jamče humani tretman barem u skladu s onim propisanim Direktivom 93/119/EC.

Zgroženi smo zaključcima Komisije iz Konačnog izvješća misije o manjku obuke i vodstva od središnjeg nadležnog tijela (SNT), u ovom slučaju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Uprave za veterinarstvo po pitanju zaštite životinja za klanje koje je rezultiralo nedovoljnom kontrolom u klaonicama. Ovo za posljedicu ima neodgovarajuće omamljivanje peradi u klaonicama koja je odobrena za izvoz mesa u EU, što umanjuje jamstva koje je Hrvatska dala u svezi zaštite životinja.

Izvješće donosi i preporuku upućenu SNT-u, usmjerenu na popravljanje uočenih nedostataka i primjenu te kontrolu dogovorenih mjera u budućnosti.

U svezi s ovdje navedenim dijelovima izvješća, želimo Vas upitati što i kada će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva poduzeti kako bi se ove nepravilnosti što žurnije uklonile, a novi Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu s 1. siječnjom o.g., počeo se primijenjivati u praksi u interesu životinja koje bi on trebao 'štititi'.

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

Luka Oman
Predsjednik

U Zagrebu, 12. srpnja 2007.

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting