03.03.08. Europska V-oznaka i za hrvatske potrošače

| More

Oznaka za vegetarijanske proizvode napokon i u Hrvatskoj

Europska vegetarijanska unija je prije 20 godina pokrenula oznaku za označavanje vegetarijanske hrane. Od tada su mnoge vegetarijanske organizacije usvojile oznaku tako da je postala najkorišteniji vegetarijanski simbol širom svijeta. Sada je uvedena u gotovo sve europske države. Uvođenje V-oznake ima dugoročan cilj da neprekidno širi tržište bezmesnih proizvoda i pomaže potrošačima da lakše pronađu proizvod koji trebaju.

Udruga Prijatelji životinja kao članica Europske vegetarijanske unije najavljuje da je V-oznaka napokon došla i u Hrvatsku, gdje prema istraživanju javnog mnijenja Spem komunikacijske skupine živi oko 160 tisuća vegetarijanaca. Uz njih tu su i mnogi potrošači koji se žele hraniti zdravije i koji paze na sastojke prehrambenih proizvoda koje svakodnevno kupuju. Mnogi potrošači zbog zdravstvenih poteškoća (alergije i intolerancije) ne smiju konzumirati određene namirnice životinjskog podrijetla ili im religijska uvjerenja to ne dozvoljavaju. Upravo i njima je namijenjena V-oznaka koja je garancija zdravog proizvoda.

Istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se 86 posto anketiranih potrošača slaže da svi proizvodi trebaju imati oznaku jesu li primjereni za vegetarijance.

U svijetu je broj vegetarijanaca u stalnom porastu i veliki broj inozemnih turista u Hrvatskoj su upravo vegetarijanci ili potrošači koji se hrane zdravije i paze na sastojke proizvoda koje konzumiraju. Europska V-oznaka na hrvatskim proizvodima zasigurno ulijeva povjerenje u sigurnost sastojaka i kvalitetu takvog prehrambenog proizvoda.

Zašto popis sastojaka nije dovoljan?

U slučaju polugotovih proizvoda kao što su juhe i umaci, obično nije odmah prepoznatljivo sadrže li mesni temeljac ili životinjsku masnoću. Da bi se ispravno pročitala lista sastojaka potrebna je poprilična praksa. Također postoje sastojci životinjskoga podrijetla koji, iz raznih razloga, ne moraju biti označeni: npr. renet, koji dolazi od telećeg želuca, dodaje se u postupku proizvodnje sira, ili želatina za proizvodnju octa i voćnih sokova. Čak nakon raspitivanja o kritičnim sastojcima kod proizvođača i velikog znanja o proizvodnji hrane, uvijek postoji problem da se sastojci proizvoda mogu izmijeniti bez obavijesti.

Samo jedan pogled na V-oznaku drastično će pojednostaviti kupovinu vegetarijanskih proizvoda što će biti zanimljivo velikom dijelu potrošača.

Više informacija o prednostima V-oznake i odgovore na vaša pitanja možete naći na www.v-label.info koja je prevedena na hrvatski jezik, a udruga Prijatelji životinja izdala je i informativni letak.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting