06.04.09. Hrvatski proizvodi dobili V-oznaku

| More

Povodom Svjetskog dana zdravlja objava prvih nositelja prava na V-oznaku

- Prvi hrvatski proizvođači dobili oznaku za vegetarijanske proizvode po europskim standardima

Nakon gotovo svih europskih država, i u Hrvatsku je uvedena V-oznaka za koju Europska vegetarijanska unija već 20 godina odobrava certifikat za označavanje vegetarijanske hrane.

Udruga Prijatelji životinja kao zastupnik za V-oznaku u Hrvatskoj objavljuje da su prvi V-oznaku dobili hrvatski proizvođači zdrave hrane Annapurna i Zrno, ali i Zvijezda za svoju Omegol majonezu koja ne sadrži sastojke životinjskoga podrijetla. Osim proizvođača, V-oznaku je prvi dobio i pansion Cherry Blossom u Istri kao hotelijersko-ugostiteljski objekt s isključivo vegetarijanskom ponudom.

U svijetu je broj vegetarijanaca u stalnom porastu. Veliki broj inozemnih turista u Hrvatskoj upravo su vegetarijanci i potrošači koji se hrane zdravije i paze na sastojke proizvoda koje kupuju. Europska V-oznaka na hrvatskim proizvodima predstavlja sigurnost sastojaka i kvalitetu takvog prehrambenog proizvoda.

Kada razmišljamo o hranjivim tvarima koje unosimo kroz raznovrsnu integralnu, nerafiniranu biljnu hranu, one su mnogo uravnoteženije nego hranjive tvari unesene kroz namirnice životinjskoga podrijetla. Žitarice, voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke sadrže visokovrijedne bjelančevine, najbolji sastav masnih kiselina, u sebi nemaju kolesterola, bogate su složenim ugljikohidratima i vlaknima, vitaminima i mineralima. Preko namirnica biljnoga podrijetla ne može doći do ozbiljnijih trovanja, deseterostruko manje se nakupljaju pesticidi i ostale kemikalije nego u namirnicama životinjskoga podrijetla te su znatno manja prijetnja za širenje opasnih zaraznih bolesti.

Prema istraživanju javnog mnijenja Spem komunikacijske skupine, u Hrvatskoj živi preko 150.000 vegetarijanaca. Uz njih, tu su i mnogi potrošači koji se hrane zdravije, odnosno paze na sastojke proizvoda koje svakodnevno konzumiraju. Mnogi potrošači zbog zdravstvenih poteškoća (alergije i intolerancije) ne smiju konzumirati određene namirnice životinjskoga podrijetla, dok nekima religijska uvjerenja to ne dopuštaju. Upravo i njima je namijenjena V-oznaka koja je jamstvo provjerenog proizvoda.

Da je V-oznaka potrebna na hrvatskom tržištu dokazuje i istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da se 86 posto anketiranih potrošača slaže da svi proizvodi trebaju imati oznaku jesu li vegetarijanski.

Uvođenje V-oznake ima dugoročan cilj neprekidnog širenja tržišta bezmesnih proizvoda i pomaganja potrošačima da lakše pronađu proizvod koji trebaju. Samo jedan pogled na V-oznaku svima pojednostavljuje kupovinu vegetarijanskih proizvoda, što je zanimljivo velikom dijelu potrošača.

Udruga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana zdravlja najavljuje prve proizvode s V-oznakom u Hrvatskoj, pozivajući i druge tvrtke da se pridruže ovakvom načinu označavanja svojih proizvoda. Ono je ne samo važno za vegetarijance i vegane, već i sve ostale koji se žele hraniti zdravije i koji žele da njihova prehrana ima što manje negativnog i pogubnog učinka na druge životinjske vrste i okoliš.

Više informacija o prednostima V-oznake možete naći na stranici www.v-label.info koja je prevedena na hrvatski jezik.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting