28.05.21. Poljoprivrednici, osmislite najinovativniji veganski proizvod!

| More

Prijatelji životinja potiču domaće proizvođače na proizvodnju biljnih prehrambenih proizvoda

- Podrška Ministarstva poljoprivrede projektu Prijatelja životinja za povećanje održive poljoprivrede

„Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” naziv je novoga projekta udruge Prijatelji životinja kojim se želi potaknuti domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode. Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanja vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Uvidjevši važnost veganskih proizvoda za održivi razvoj, kao i razvoj domaće poljoprivrede i proizvođača biljnih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede dalo je podršku ovome projektu.

„Od domaćih proizvođača koji žele sudjelovati u projektu očekuje se da proizvedu veganski proizvod prema vlastitoj želji i/ili u skladu s potrebom na tržištu na temelju proizvodnje kojom se bave. Proizvod treba biti biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da proizvod ili jelo bude osmišljeno i proizvedeno bez namirnica životinjskoga podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda”, pojašnjavaju Prijatelji životinja i pozivaju zainteresirane da se uključe.

Novi osmišljeni biljni proizvodi i njihovi proizvođači bit će promovirani na svim društvenim kanalima udruge Prijatelji životinja s ciljem povezivanja s potrošačima, tj. kupcima, tvrtkama, trgovinama, restoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarama i slično. Prijave kreću s VegeSajmom, koji će se održati 15. lipnja 2021. na glavnome zagrebačkom trgu, a najinovativnijim proizvodima Prijatelji životinja dodijelit će plakete na ovogodišnjem 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja 3. i 4. rujna.

Projekt „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje ekonomije koja učinkovitije iskorištava resurse i koja je zelenija. „Nužnost proizvodnje i konzumacije veganskih proizvoda od presudne je važnosti za opstanak čovječanstva jer biljna prehrana, osim što spašava milijarde životinja i zdravija je, neusporedivo manje zagađuje okoliš i štedljivije iskorištava prirodne resurse. Globalna emisija stakleničkih plinova izravno je povezana s uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda u iznosu od čak 51 %. Stočarstvo je također odgovorno za 65 % emisije dušikova oksida, koji je 296 puta destruktivniji od CO2”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Pozivaju sve zainteresirane domaće proizvođače da im se jave kako bi dobili sve potrebne informacije, upute, savjete i pomoć za što uspješniju proizvodnju veganskih proizvoda. Ujedno pozivaju i sve građane da ih posjete 15. lipnja na cjelodnevnom 10. VegeSajmu gdje će moći, uz mnoge degustacije, promotivne prodaje i razne zanimljivosti, dati i svoju ideju za novi veganski proizvod na tržištu.

Poziv za najinovativniji veganski proizvod [ 760.16 Kb ]Poziv za najinovativniji veganski proizvod [ 400.55 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting