04.08.10. Turisti uskraćeni za vegetarijansku ponudu

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na slabu turističku ponudu u Hrvatskoj

- Samo u Njemačkoj živi više vegetarijanaca nego što Hrvatska ima stanovnika

Iako je porast broja vegetarijanaca, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, zamjetan, ponuda se nije nimalo prilagodila sve većem broju turista koji i na godišnjem odmoru razmišljaju o svojem utjecaju na planet te o etičnom i humanom načinu života i odnosu prema životinjama i prirodi.

Hrvatska kao turistička zemlja i dalje zaboravlja da se među velikim brojem turista koji svoj godišnji odmor provode u Hrvatskoj krije nemali broj vegetarijanaca. Oni, od turističke ponude koju su platili, očekuju i odgovarajuću ponudu u skladu s njihovim životnim stilom te da će, ako im takva ponuda bude uskraćena, svoj sljedeći godišnji odmor provesti negdje drugdje umjesto u Hrvatskoj.

Također, sve je više onih koji, iako još nisu vegetarijanci, shvaćaju problematiku i štetnost mesne prehrane i okreću se biljnoj prehrani misleći na zdravlje, okoliš i životinje. I oni zaslužuju adekvatnu ponudu kako bi ostali vjerni svojim nastojanjima da promjenom prehrane učine nešto za sebe i život oko sebe.

Stoga Prijatelji životinja organiziraju informativne štandove na kojima će održati degustacije veganske hrane kakvu turisti vegetarijanci, vegani, alergičari i oni koji žele barem povremeno pojesti bezmesni obrok očekuju na svojem godišnjem odmoru.

U Rijeci na Korzu u srijedu 4. kolovoza u 11:30 bit će priređena degustacija raznih veganskih jela od zdravog i ukusnog sezonskog povrća i od sve raširenijih proizvoda od tofua i seitana. Vizualno i nepcu primamljiva degustacija ponovit će se i u subotu 7. kolovoza na istom mjestu i u isto vrijeme, samo što će slane delicije zamijeniti slatki okusi kolača bez jaja i životinjskoga mlijeka.

Čak 73% građana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova moći će izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.

Osim stranih turista koji traže vegetarijansku ponudu, u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana, koji također svoje godišnje odmore provode na hrvatskoj obali te su i oni zakinuti za kvalitetan odmor bez briga oko prehrane. Dane provode u potrazi za vegetarijanskim proizvodima i vegetarijanskom ugostiteljskom ponudom, što odmor čini veoma napornim i neugodnim te ih tjera da svoje odmore provedu izvan Hrvatske.

S obzirom da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, dok vegetarijanci vegani ne konzumiraju niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je čest slučaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o načinima prehrane turista.

Kako bi se dokinule takve pogrešne predodžbe o sadržaju vegetarijanske prehrane, u Europskom parlamentu upravo je u procesu stupanja na snagu novoizglasani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza 'vegetarijansko’ i 'vegansko’. Ovaj amandman isključuje iz upotrebe izraze poput semivegetarijanstva te jamči da proizvodi koji se deklariraju kao 'vegetarijanski' ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom 'veganski' niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda.

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske vegetarijanske unije, i ove godine želi potaknuti razvoj ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, što je nužno za daljnji turistički i kulturološki razvoj Hrvatske.

S ciljem olakšavanja pronalaženja proizvoda biljnoga podrijetla, Prijatelji životinja objavili su on-line Vege vodič koji nudi detaljne informacije o veganskim proizvodima u Hrvatskoj.

Vege degustacija u Rijeci 1 [ 115.19 Kb ]Vege degustacija u Rijeci 2 [ 72.16 Kb ]Vege degustacija u Rijeci 3 [ 93.38 Kb ]Vege degustacija u Rijeci 4 [ 75.46 Kb ]Vege degustacija u Rijeci 5 [ 95.15 Kb ]Rijeka degustacija [ 482.50 Kb ]

Vezane teme

Veganske okruglice [ 39.40 Kb ]Veganska torta [ 49.52 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting