16.10.04. McDonald's sije smrt!

| More

Povodom Svjetskog dana borbe protiv McDonald'sa Prijatelji životinja pozivaju na projekciju filma 'Super Size Me' i na glasan prosvjed

Kada biste znali, biste li svjesno potpisali samoubojstvo? Kada biste znali, biste li namjerno osudili na ropstvo tisuće djece Dalekog istoka? Kada biste znali, biste li i dalje podupirali mučenje i ubijanje životinja i uništavanje naše planete?

ZAPITAJTE SE NE ČINI LI TO SVATKO SVOJIM ODLASKOM U MCDONALD'S!

Prijatelji životinja vas pozivaju da u nagrađivanom filmu 'Super Size Me' pogledate kako se Morgan Spurlock mjesec dana hranio samo u McDonald'su i nakon toga završio u bolnici. Pretpremijera filma koji je u svijetu izazvao veliku gledanost i burne reakcije bit će 15. listopada 2004. u 16 sati u kinu Studentski centar, Savska 25, Zagreb, a u kinima se može pogledati od 28. listopada.

Također, Prijatelji životinja pozivaju građane da im se u subotu, 16. listopada 2004. u 12 sati pridruže u mirnom, ali bučnom prosvjedu protiv najjačeg lanca brze hrane - McDonald'sa. Glasna povorka, noseći brojne transparente i balone, dijeleći letke te 'bučeći' preko megafona, zviždaljki i uzvikujući parole, krenut će u podne ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a kretat će se rutom Frankopanska, Ilica, Trg bana Josipa Jelačića do McDonalds'ovog restorana u Jurišićevoj.

Ovu multinacionalnu kompaniju, koja diljem svijeta hrani populaciju jedne Španjolske, već duže vrijeme optužuje se za zločine nad životinjama, ogromne ekološke štete, izrabljivanje djece i radnika, manipulacije djecom, posluživanje nezdrave hrane i podržavanje gladi u svijetu.

McDonald's je odgovoran za smrt milijuna životinja godišnje, za njihov loš tretman i brutalno klanje. Postoji direktna povezanost (koju i sami priznaju) McDonald'sa sa sječom prašuma koje se krče radi stvaranja pašnjaka. Krčenjem prašuma istrebljuju se brojne biljne i životinjske vrste, protjeruje se stanovništvo koje tamo živi, a spaljivanjem se uvelike potiče globalno zatopljenje. Samom industrijom proizvodnje mesa nanose se i druge štete po okoliš, kao i za zrak i vode te se nemilice troše prirodni resursi. Stoga nije slučajno da se Svjetski dan borbe protiv McDonaldsa obilježava kada i Svjetski dan hrane.

McDonald's se također optužuje da ne koristi reciklirani papir za svoje ambalaže niti da reciklira korištenu ambalažu svojih proizvoda. U Hrvatskoj do sada niti jedan primjerak otpada nije recikliran, jer nije bilo sustavnog odvoženja smeća već je smeće završavalo na mješovitom otpadu, kako su nam priznali u McDonald'su.

McDonald'sova omiljena meta su djeca. Optužbe za manipulaciju djecom su jedan od većih problema te kompanije. Brojne igračke i reklame namijenjene djeci kao hipnotizirane ih dovode u restorane i na taj način stvaraju 'začarani krug' roditelja i djece, gdje roditelji pretvaraju svoju djecu u doživotne posjetitelje McDonald'sa, a njihova djeca pak svoju djecu i tako redom. Bombardirana likovima iz filmova i crtića, igračkama, nasmijanim klaunovima, balonima i 'zabavom' djeca su ta koja znatno održavaju njihovo poslovanje. Postoje i brojne opravdane sumnje da se za igračke koje se mogu dobiti u Happy Mealu koristi dječji rad u nekim zemljama trećega svijeta.

Ima li nakon svega i dalje netko želju za odlazak po obrok u ovaj restoran nezdrave hrane, neka bude svjestan utjecaja kojeg će njegov odlazak ostaviti na njega i njegove najbliže, na životinje i planetu na kojoj živimo.

Bojkotirajmo McDonald's, spriječimo McDonald's da dalje sije smrt!

mcd04amcd04bmcd04cmcd04dmcd04e

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting