30.03.02. Uskrs

| More

Prijava za zlostavljanje životinja i akcija udruge Prijatelji životinja povodom uskršnjih blagdana

PATNJA ZBOG BLAGDANA?!

Kako se bliži Uskrs, udruga Prijatelji životinja želi javnost informirati o patnjama životinja koje će završiti na blagdanskom stolu, kao i o slučaju koji smo prijavili policiji i veterinarskoj inspekciji.

U subotu, 30.3.2002., od 11 sati bit će postavljen informativni štand udruge na Starčevićevom trgu kod izlaza iz Importanne centra.

Što se tiče slučaja zlostavljanja životinja, riječ je o vlasnici Cvjećarnice 'Čičak' na Petretićevom trgu kod Petrove crkve koja je u izlog postavila živu kokoš i nekoliko pilića kao 'ukras'. Smatramo to strahovitim poniženjem za životinje, kao i mučenje za tu jadnu kokoš koja svoje 'uskršnje praznike' provodi u staklenom izlogu izložena Suncu, prolaznicima i automobilima koji pored izloga radnje svakodnevno prolaze.

Kako cvjećarnica nema dozvolu ni uvjete za držanje životinja, a i krši Zakon o dobrobiti životinja, držimo da bi za to trebala snositi posljedice. S tim u svezi, slučaj smo prijavili petoj policijskoj postaji, kao i sanitarnoj inspekciji.

Cilj ove prijave jest zaustaviti mogući trend postavljanja živih životinja u izloge tijekom ovog ili narednih blagdana ili događaja.

Životinje ionako dovoljno pate; zar ih moramo još dodatno ponižavati i stavljati ih u izloge radnji - pitamo se.

JAJE - SIMBOL USKRSA I PATNJE KOKOŠI

Milijuni kokoši nesilica zatvorene su u malim skučenim kavezima namijenjene isključivo davanju jaja. Cijeli svoj život provode natrpane u kaveze veličine A4 papira u kojima ni jedna od njih ne može raširiti krila, uz prethodno debikiranje, odnosno rezanje kljunova užarenim željezom, jer u uvjetima u kojima žive dolazi do strahovitih frustracija u kojima jedne druge napadaju.
Kavezi su napravljeni od žice koja se kokošima urezuje u njihove kanđe i koja im tari perje, zbog čega one po cijelom tijelu imaju rane, kraste i gnojne čireve. Farmeri potpuno ignoriraju njihove fizičke i mentalne patnje držeći ih pod svjetlošću umjetnih lampi umjesto sunčevom svjetlošću, i to čak do 22 sata dnevno kako bi se životinje dulje hranile i brže udebljale. Osim toga, one trpe i smrad vlastitog izmeta, kavezi u koje su strpani su uvijek pod nagibom, kokoši pate od trajne deformacije stopala, a neke ptice pate od 'zamora nesilice u kavezima' - bolesti koja također dovodi do slabljenja kostiju, dok druge proživljavaju 'sindrom morske obale' koji rezultira vodenastim bjelanjcima jaja, 'sindrom straha i histerije' i 'sindrom masne jetre' koji može biti fatalan zbog krvarenja jetre. Farmeri te probleme rješavaju arsenalom opasnih lijekova i time povećavaju patnju životinja i ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Baterijske kokoši prolaze i 'prisilno mitarenje' da bi se povećao period nesenja i dobila veća jaja. Sve te nezamislive patnje kokoši ne mogu izbjeći do kraja svog života kada njihova izmrcvarena tijela više nisu sposobna za nesenje jaja.

Više informacija, kao i letak o industriji jaja, moći će se dobiti na našem informativnom štandu povodom nadolazećeg blagdana.

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting