04.07.20. Poštujmo naše more

| More

- Poslano svim JLS-ovima

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom naše kampanje „Poštujmo naše more“ koja u samom svom nazivu sadrži i svoju glavnu poruku, misiju i cilj te Vas s veseljem pozivamo da se priključite suradnjom na ovom međunarodnom projektu koji provodimo u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals. Ovom kampanjom želimo educirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našeg mora i života u njemu.

Pecanje uz obalu u vrijeme turističke sezone te ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama, mučni su prizori. Također, ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. To je nešto što se može i treba promijeniti.

Novim Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu koji se primjenjuje od 1. siječnja 2018. ribolovne dozvole prodaju se pod novim, restriktivnijim uvjetima od dosadašnjih, a novim odredbama uvodi se više reda i kontrole na moru. U prilog tome govori i 160 državnih službenika iz redova Pomorske policije, Lučke kapetanije, Carine i Obalne straže koji su stekli nadzorničke licence za samostalnu kontrolu upravo sportskog i rekreacijskog ribolova.

S tim u svezi molimo Vas da na području Vaše lokalne zajednice provodite strogu kontrolu ribolova kako bi se odvijao u zakonski propisanim okvirima, a svi sudionici imali potrebne dozvole. To je bitno kako bi se spriječio krivolov, iživljavanja nad životinjama manjima od propisanih dužina dozvoljenih za ribolov i zaštitili domaći i strani turisti.

Osim toga, kao lokalna samouprava ili koncesionar možete regulirati na kojim područjima će ribolov biti u potpunosti zabranjen, a to omogućuje odredba o zabrani obavljanja ribolova prema članku 6. stavku 4. Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (Narodne novine br. 122/17. i 12/18) koja glasi: „(4) Športski i rekreacijski ribolov na moru nije dozvoljeno obavljati na mjestima koja odlukom odredi lokalna samouprava ili koncesionar.“

Potičemo Vas da ozbiljno razmotrite ovu mogućnost i unaprijed zahvaljujemo na donošenju ovakve odredbe kao i razmatranju ostalih, niže navedenih načina, kako se možete uključiti u kampanju „Poštujmo naše more“.

Načini uključivanja lokalne samouprave:

Javite nam u koje od gore navedenih aktivnosti biste se htjeli uključiti kako bismo dogovorili daljnju suradnju.

S veseljem iščekujemo Vaš odgovor.

S poštovanjem,

Emanuela Poturica
Koordinatorica projekata

Zagreb, 4. srpnja 2020.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting