06.05.21. Važnost provedbe Zakona o zaštiti životinja i rješavanje uzroka problema

| More

- poslano političkim kandidatima na lokalnim izborima u Zagrebu 2021.

Poštovani,

vjerujemo da ćete kao novoizabrani predstavnici tijela jedinica lokalne samouprave prepoznati važnost rada na provedbi Zakona o zaštiti životinja i rješavanju uzroka problema. Nadamo se i da ćete slijediti dobru praksu svjetskih političara, od kojih mnogi sudjeluju i u radu stranaka za prava životinja, i da ćete se kroz programski stav Vaše stranke i kroz svoje djelovanje založiti za unapređenje zaštite životinja i održivog življenja.

Prijatelji životinja već godinama provode edukacije i nude pomoć u provođenju zakona na lokalnoj razini, izravno u kontaktu s lokalnim zajednicama, prvenstveno vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja, ali i u promociji novih pravilnika i ostalih inicijativa s ciljem bolje zaštite i dobrobiti životinja. Stoga ćemo i Vas podržati u Vašem radu u provođenju Zakona, kao i u općenitom unaprjeđenju zaštite životinja. Molimo Vas da svoj mandat iskoristite kako biste postigli pozitivan pomak jer će to Vaši glasači sigurno prepoznati i cijeniti.

Važno je kontinuirano vršiti kontrolu mikročipiranja obilaskom svih kućanstava te staviti naglasak na kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka. Bilo bi pohvalno da propišete trajnu sterilizaciju za skrbničke pse i mačke, uz evidentirane izuzetke, ako to još nije propisano. Još je važnije osigurati financiranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka. Svako ulaganje isplati se jer izravno utječe na sprječavanje nastanka neželjenih životinja koje zbog ljudske neodgovornosti ostaju na brizi lokalnim zajednicama.

Edukacija je također iznimno važna i s razlogom zakonski propisana. Stoga apeliramo na Vas da promovirate udomljavanje umjesto kupnje životinja. Iskoristite sve prilike, poput lokalnih medija i plakatnih mjesta, kako biste uputili svoje stanovnike u odgovornu skrb za životinje i u njihove zakonske obaveze.

Sve ove mjere ne samo da utječu na rješavanje uzroka problema nego i izravno smanjuju financijske izdatke koje lokalne zajednice izdvajaju zbog ljudske neodgovornosti. Više o tome možete pročitati u praktičnoj i informativnoj brošuri u kojoj se pojašnjavaju sve zakonske obaveze lokalnih zajednica prema Zakonu o zaštiti životinja. Možete ju preuzeti na poveznici: www.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_14251.pdf. Molimo Vas da nađete vremena i pročitate brošuru s obzirom da se u njoj objašnjavaju sve zakonske obaveze lokalnih zajednica prema Zakonu o zaštiti životinja.

Vjerujemo da ćete i Vi pratiti dobre primjere iz prakse i uvesti red vezano za pravilnu i zakonsku skrb o životinjama na Vašem području te poduzeti sve što Vam Zakon o zaštiti životinja nalaže, pa i više od toga.

Stojimo Vam na raspolaganju, slobodno nam se obratite za savjet ili materijale.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 6. svibnja 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting