08.01.15. Poziv gradonačelniku Zaprešića na zabranu Cirkusa Safari

| More

Grad Zaprešić
gradonačelnik Željko Turk, dipl.oecc.
Nova ulica 10
10290 Zaprešić

Poštovani gospodine Turk,

obraćamo Vam se kao gradonačelniku grada koji svakim danom naočigled proživljava svoj procvat i prosperitet, u koji se mnogo ulaže otvaranjem visokih učilišta, poticanjem obrazovanja i kulture te neprestanim osuvremenjivanjem. Time si je Zaprešić osigurao vodeće i sigurno mjesto među modernim gradovima koje prate trendovi rasta i napretka.

S druge strane, Westgate Shopping City Zaprešić domaćin je Cirkusa Safari te u svojoj najavi navodi sljedeće: 'Cirkus Safari (...) nudi posjetiteljima bogat program zabave: (...) s više od trideset domaćih životinja...'

Ovim putem pozivamo Vas kao gradonačelnika, a i sam Grad Zaprešić, da se pridružite trideset hrvatskih gradova koji su donijeli odluku o zabrani cirkusa, a radi se o Splitu, Velikoj Gorici, Samoboru, Varaždinu, Ludbregu, Murskom Središću, Rovinju, Delnicama, Gospiću, Kraljevici, Čakovcu, Prelogu, Pločama, Požegi, Karlovcu, Ozlju, Bjelovaru, Klanjcu, Zaboku, Novom Marofu, Ninu, Varaždinskim Toplicama, Dugom Selu, Križevcima, Lepoglavi, Vukovaru, Novigradu, Sisku, Senju, Malom Lošinju i Dubrovniku – sve redom gradovima koji ulažu u svoj napredak i žele biti u korak s vremenom.

Pozitivan trend zabrane cirkusa prihvatile su mnogobrojne zemlje svijeta, svjetske metropole i gradovi poput Venecije, Beča, Barcelone, Grčke, Velike Britanije, Danske, Švedske, Finske, SAD-a, Izraela, Australije i drugih, u kojima su zabranjeni cirkusi sa životinjskim točkama. Cirkusi s divljim životinjama zabranjeni su u Austriji, Belgiji, Kostariki i Singapuru, a neke od točaka s divljim životinjama zabranjene su u Indiji, Finskoj, Švedskoj i Danskoj.

Postoje gradovi u mnogim zemljama koji su odlukom gradskih vlasti zabranili cirkuse ili im je pak zabranjeno gostovanje na gradskom zemljištu, kao što su Australija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Francuska i Velika Britanija.

Iako posjetiteljima cirkus s domaćim životinjama izgleda prihvatljivije od cirkusa s divljim životinjama, jasno je da i domaće životinje korištene u svrhu zabavljanja masa jednako pate kao i divlje životinje jer ih se tjera na neprirodno ponašanje, drži ih se u neadekvatnim uvjetima, trpe zatočeništvo, teške uvjete dugih putovanja i transporta te je odnos prema njima daleko od 'zabavnog'. Životinjama nije mjesto na parkiralištima i sličnim prostorima neprimjerenim za njihov život. Često su životinje uskraćene za hranu i pri samom smještaju, ali i u svrhu dresure i poticaja na izvedbu točke.

Samo pozitivna stimulacija i nagrađivanje neće prisiliti životinje da slušaju naredbe i izvode složene točke karakteristične za cirkuske predstave - dan za danom, stotine puta godišnje. Ako životinja u određenom trenutku nije voljna ili sposobna izvesti točku za koju je dresirana, primjenuje se cijeli sustav kažnjavanja.

Pročišćeni tekst Zakona o zaštiti životinja Republike Hrvatske (NN 135/06, 37/13, 125/13), čl. 4., točka 11., izričito zabranjuje korištenje životinja za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah.

Među pritužbama koje opisuju okrutnost nad domaćim životinjama koje su PETA-i, svjetski poznatoj organizaciji za zaštitu i prava životinja, prijavili posjetitelji cirkusa, nalaze se sljedeći navodi:

- golubice 'udaraju nogama poput nogometnih lopti',
- konje udaraju u lice i okrutno bičuju,
- pse hrane samo kad nastupaju i izvode svoje točke pravilno, a ispod svog krzna su kost i koža,
- psi, željni ljubavi, ostavljeni su u kavezima kad ne nastupaju,
- pse udaraju,
- mačke, koje su očigledno oklijevale i bile prestrašene, prisiljavane su skakati s visokih platformi na male jastuke,
- treneri su pse, kad se činilo da ih glade tijekom nastupa, zapravo bolno štipali.

I na kraju, kada više nisu korisne, domaće životinje koje su u cirkusu cijeli život trpjele omalovažavanje i torturu, šalju se u klaonice ili bivaju napuštene.

Udruga Prijatelji životinja nije protiv zabrane cirkusa, već je za cirkuse koji će svojim uvježbanim točkama zabavljati posjetitelje, ali u izvedbi za to obučenih ljudi svojim vještinama, akrobacijama I znanjem.

Sam pojam cirkusa jasno daje do znanja da se radi o prisiljavanju na neprirodno ponašanja životinja. Životinjama nije mjesto u cirkusu, cirkusi predstavljaju primitivan način zabave koji zbog svoje okrutnosti nad životinjama trebaju u potpunosti biti zabranjeni.

Iz tog razloga Vas pozivamo da i Vi svojim primjerom ukažete na to da iskorištavanje životinja zbog zabave i profita treba postati sramotnom prošlošću. Molimo Vas da odobravanjem održavanja cirkusa u Vašem gradu ne podržavate ovaj niti bilo koji drugi oblik iskorištavanja životinja u tzv. industriji zabave te da ubuduće uskratite izdavanje takvih odobrenja/dozvola.
Unaprijed Vam zahvaljujemo na Vašem vremenu i razumijevanju.

S poštovanjem,

Anamarija Helena Milardović
udruga Prijatelji životinja

Zagreb, 8. siječnja 2015. godine

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting