06.10.09. Cirkusi s divljim životinjama zabranjeni su zakonom

| More

Prijatelji životinja prosvjeduju ispred cirkusa sa životinjama zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja

Nakon velikog broja prosvjeda udruga i građana, Zakonom o zaštiti životinja zabranjeni su cirkusi s divljim životinjama, a 29 gradova u Hrvatskoj donijelo je i strožu odluku, odnosno zabranilo cirkuse sa svim životinjama. Pored vrlo striktne i jasne te javnosti poznate zakonske zabrane, u glavnom gradu Hrvatske gostuje cirkus s divljim životinjama. To pokazuje stanje provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj i u potpunosti opravdava pokretanje peticije za hitnu reformu veterinarske inspekcije. Zakonom o zaštiti životinja želi se u potpunosti zaštititi divlje životinje od iskorištavanja u cirkusima, kako od predstava tako i od teških putovanja i mučnog života u cirkusima. Prema Zakonu o zaštiti životinja cirkusi s divljim životinjama ne smiju niti kročiti na teritorij Republike Hrvatske.

Članak. 53., stavak 1. Zakona o zaštiti životinja glasi: 'Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.'

Kako bi se u potpunosti izbjegle manipulacije Zakonom, u članku 3., stavku 26. cirkusi se izuzimaju iz pravnih i fizičkih osoba kojima je dozvoljeno izlaganje životinja.

Prijatelji životinja prosvjeduju ispred cirkusa Safari na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma u utorak, 6. listopada u 19:30 sati, upozoravajući na kršenje Zakona o zaštiti životinja i pozivajući građane da ne posjećuju cirkus i ne sudjeluju u okrutnosti nad životinjama te kršenju Zakona o zaštiti životinja.

Udruga Prijatelji životinja podnosi prijavu Veterinarskoj inspekciji i Uredu za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, tražeći hitnu intervenciju i provedbu Zakona o zaštiti životinja, a upućuje dopis i gradu Zagrebu na čijem se području cirkus nalazi. Jednaka zakonska zabrana cirkusa s divljim životinjama na snazi je od ove godine i u Bosni i Hercegovini, pa nadležne institucije te države uredno odbijaju svaki zahtjev za ulazak cirkusa sa životinjama na njihov teritorij.

Sramotno je da se hrvatski Zakon o zaštiti životinja, koji je donesen gotovo prije tri godine, ne provodi kako bi trebalo. Stoga su udruge Prijatelji životinja, Suza, Futura i druge pokrenule peticiju kojom traže hitnu reformu veterinarske inspekcije koja bi trebala poznavati Zakon, biti specijalizirana, brojnija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon. Peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prosvjed protiv cirkusa Safari [ 288.14 Kb ]Prosvjed protiv cirkusa Safari [ 307.23 Kb ]Prosvjed protiv cirkusa Safari [ 286.69 Kb ]Prosvjed protiv cirkusa Safari [ 258.63 Kb ]

Vezane teme

Cirkus sa životinjskim točkama - Safari [ 75.57 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting