27.05.20. Obaveze JLS-ova vezano za provedbu kontrole razmnožavanja slobodnoživućih mačaka

| More

Jedinicama lokalne samouprave
- svima-

Poštovani,

obraćamo vam se povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka koji se obilježava diljem svijeta svakoga 27. svibnja. Kao mnogi u svijetu, i mnogi naši gradovi i općine već su prepoznali važnost kastracije slobodnoživućih mačaka kako bi se osiguralo zdravlje njihove populacije i smanjilo njihovo razmnožavanje te time njihov broj držao pod kontrolom.

Zakon o zaštiti životinja također prepoznaje slobodnoživuće mačke i briga o njima dio je obaveza jedinica lokalne samouprave. U praksi se provodi projekt Uhvati-Kastriraj-Vrati koji se sastoji u hvatanju slobodnoživućih mačaka zamkama za mačke, njihovoj kastraciji i vraćanju na lokaciju na kojoj su pronađene.

Također, jedinice lokalne samouprave svojim općim aktima koji se odnose na kućne ljubimce propisuju trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz mogućnost evidentiranih izuzetaka, te uređuju organizaciju hranilišta za slobodnoživuće mačke.

Provodi se i sufinanciranje kastracije skrbničkih mačaka jer često upravo njihovi potomci završavaju na ulici. Više od stotinu gradova i općina u Hrvatskoj prepoznalo je vrijednost kastracije pasa i mačaka i podupiru ju subvencioniranjem.

Stoga vas pozivamo da obilježite Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka provedbom i planiranjem projekata vezanih za financiranje i subvencioniranje kastracije te promocijom vaših aktivnosti u cilju smanjenja broja napuštenih mačaka.

Stojimo na raspolaganju za više informacija o kastraciji slobodnoživućih mačaka, projektu Uhvati-Kastriraj-Vrati i obavezama jedinica lokalne samouprave.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik udruge Prijatelji životinja
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting