15.07.20. Zabrana držanja u trgovinama živih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane
Planinska 2a
10 000 Zagreb

Poštovani,

već smo Vam se obraćali u sklopu naše kampanje „Poštujmo naše more” koju smo pokrenuli u svrhu dizanja svijesti, ali i konkretnih koraka koje svatko od nas, pojedinačno ili putem lokalnih ili državnih institucija, može poduzeti u svrhu zaštite i očuvanja Jadranskoga mora. U sklopu kampanje kontaktirali smo i trgovačke lance i trgovine koje u svojoj ponudi imaju žive životinje za ljudsku prehranu pa Vam se tim povodom i ovaj put obraćamo.

Vezano za Pravilnik o posebnim uvjetima za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se odobravaju pod posebnim uvjetima, odnosno koji se odnosi na držanje i prodavanje u trgovinama živih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, zanima nas jeste li razmotrili našu zamolbu iz ožujka 2018., odnosno imate li u planu u skorije vrijeme regulirati odnosno zabraniti držanje živih riba i rakova u trgovinama? Dosadašnji primjeri iz prakse pokazali su da je pri takvome držanju nemoguće ispuniti i zadovoljiti sve norme i odredbe o zaštiti tih životinja.

Iako novi Zakon o zaštiti životinja regulira zaštitu životinja prigodom njihova držanja, nigdje izrijekom ne zabranjuje prodaju i usmrćivanje živih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani u trgovinama. Sva odgovornost i nadležnost tako je na Pravilniku o posebnim uvjetima za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se odobravaju pod posebnim uvjetima. No i prema odredbama i zahtjevima tog pravilnika, trgovine u kojima se drže, prodaju i pred očima kupaca ubijaju životinje nikako ne mogu zadovoljiti uvjete koje moraju zadovoljiti, primjerice, klaonice ili objekti za preradu životinja ili njihovih proizvoda jer trgovine nemaju za to uvjete ni stručno osposobljeno osoblje.

Nerealno je očekivati da će svaka prodavačica ili prodavač koji završi na odjelu gdje se prodaje „živa i svježa riba ili rakovi” biti osposobljena i mentalno i psihički spremna za ubijanje živoga bića, u izravnom kontaktu s kupcima. Prodaja još živih životinja još je okrutnija s obzirom da se agonija produžuje. Vjerujemo da se slažete da supermarketi nisu klaonice ni mjesta gdje bi trebale životinje patiti i umirati.

Pravilnik o posebnim uvjetima za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se odobravaju pod posebnim uvjetima određuje da je ribarnica „mjesto maloprodaje proizvoda ribarstva i živih školjkaša”, a ne trgovina.

Pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla navodi: „Svježi proizvodi ribarstva su neprerađeni proizvodi ribarstva, bilo cjeloviti ili obrađeni, uključujući vakuumski pakirane proizvode ili proizvode pakirane u kontroliranoj atmosferi, koji, da bi se sačuvali, nisu bili podvrgnuti nikakvom drugom postupku osim hlađenja.” Ovi propisi ne definiraju prodaju živih riba u trgovina: tko usmrćuje ribe, jesu li osobe koje usmrćuju ribe prošle edukaciju, koriste li standardiziranu opremu za usmrćivanje riba i sl. Stoga apeliramo na Vas da jasnom zakonskom izrekom izdvojite supermarkete i druge trgovine odnosno da njima zabranite držanje, klanje i prodaju živih životinja.

Molimo Vas da podijelite s nama informaciju kakve konkretne mjere Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, planira poduzeti po ovom pitanju.

U privitku ovog dopisa šaljemo Vam i informacije o tri animirana, edukativna filma kojeg smo izradili u sklopu istoimene kampanje.

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik udruge Prijatelji životinja

Zagreb, 15. srpnja 2020.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting