Životinje kao žrtve rata

| More

Odvojimo trenutak da razmislimo o tome koliko je životinja patilo i izgubilo život zbog ljudskih vojnih nakana.

Iako je ovo 21. stoljeće, kad projektili mogu letjeti tisućama kilometara navođeni daljinski, američko Ministarstvo obrane još uvijek troši otprilike 200 milijuna dolara godišnje na eksperimente sa životinjama koristeći primate, pse, ovce i druge životinje. Životinje su korištene u okrutnim eksperimentima s plinom iperitom, izlažu se nervnim plinovima i drugim tvarima iako postoje puno sofisticiranije i efikasnije metode testiranja.

Ratovi su čovjekovi poduhvati. Dok neka osoba, politička stranka ili nacija mogu odlučiti da je rat potreban, životinje to ne mogu učiniti.

Blizu 5.000 pasa bilo je poslano s američkim trupama u Vijetnam, a samo oko 200 ih se vratilo kući. Neki su ubijeni u akciji. Dok je ostatak, na vječnu sramotu američkoj vojsci, jednostavno ostavljen da se brine sam za sebe. Kokoši i golubovi su nedavno korišteni na Srednjem istoku kao primitivan način otkrivanja otrovnih plinova - iako su vojnici imali suvremenu opremu za detektiranje kemikalija. Kokoši su umirale od vrućine i prašine, izdišući svoj zadnji dah bez da ikoga upozore o ičemu.

Dupini i tuljani su također korišteni za otkrivanje mina u Perzijskom zaljevu, iako postoje efikasniji načini izviđanja i detektiranja kemijskog oružja. Delfin zvan Takoma, kojem je zadatak bio potraga za minama u iračkoj luci Umm Qasr, nestao na duže od 48 sati. Drugi delfini u sličnim situacijama bi znali lutati sve dok ne bi bili uhvaćeni ili napadnuti od morskih pasa, nesposobni da se obrane u stranim vodama. Iako su delfini vrlo inteligentne životinje, oni ne razumiju svrhu svojih zadataka i prema obučavateljima delfina, lako im se može odvući pažnja od njihovih 'misija'. Upotreba životinja ne samo okrutna, nego i može dovesti do gubitka života umjesto spašavanja.

Od američkih vojnika se također traži da ubijaju domaće životinje tijekom vojnih tečajeva obuke iz 'vještine preživljavanja', uči ih se da koriste gole ruke, kamenje i tupe predmete na pilićima, zečevima, kozama i zmijama kao dio 'vježbi dobavljanja hrane u slučaju nužde'. Izvještaji otkrivaju da životinje umiru dugo i u mukama nakon što su umlaćene, zadavljene ili im se odrubi glava. Jedan vojni udžbenik podučava vojnike da ubiju kokoš tako da 'stave njenu glavu ispod čvrstog štapa i stanu objema nogama na krajeve štapa i povlače jako dok joj glava ne otpadne.' U jednom drugom vojnom udžbeniku piše: 'Male sisavce možete udariti batinom ili ih zgaziti.'

Procjene otkrivaju da se godišnje preko 10.000 životinja iskoristi u vojnim vježbama dobavljanja hrane samu u SAD-u.

Vojnici obično nose svoje životinje u rancu nekoliko dana prije nego što ih ubiju ili ih odvoze u šume gdje ih se 'oslobađa' a zatim ponovo 'zarobljava', kaže narednik Fredrickson iz centra za obuku Dugway. Izvještaji svjedoka opisuju vojnike koji 'moraju gladiti zeca da ga smire, a zatim ga mlatnuti po glavi... zečevi ne umru svaki put odmah poslije prvog udarca.'

Vojska tvrdi da su ove vježbe neophodan dio pripremanja trupa,. no takve vježbe ipak ne uspijevaju naučiti bitnim vještinama vojnike koji će jednog dana možda iskusiti po život opasne neprijateljske situacije. Naposljetku, vojnici ne vježbaju ubijanje na ljudima da bi bili efikasni u borbi.

'Potpuno se slažem da nema potrebe za korištenje živih životinja za realistične treninge preživljavanja.' general Leo J. Baxter

Ratovi su ljudski poduhvati. I dok osoba, politička stranka ili nacija mogu odlučiti da je rat neophodan, životinje to nikada neće. Ne znaju ništa npr. o Sadamu Huseinu, a i ne postoji jamstvo da će one spašavati ljudske živote. Životinje zaslužuju da ih se ne upliće u okršaje ljudi.

Vezane teme

Meta kokoš [ 6.68 Kb ]Meta koza [ 6.11 Kb ]Meta zečić [ 7.25 Kb ]

Također pogledajte

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting