Test na kuniću: Umiranje da biste znali jeste li trudni?

| More

Jeste li znali da su doktori nekad za testove na trudnoću koristili kuniće, miševe i ostale malene životinje? Od kasnih 1920-ih pa sve do ranih 1960-ih testovi na trudnoću uključivali su ubrizgavanje ženskog urina u jajnike malenih životinja. Human chorionic gonadotropin (hCG), hormon koji se nalazi u većim koncentracijama u urinu trudnica, uzrokuje deformacije jajnika u nekih životinja. Stoga su otvaranjem takvih životinja i promatranjem njihovih jajnika znanstvenici mogli reći je li žena čiji su urin ubrizgali trudna. Kunići su bili toliko često korišteni da je test na trudnoću postao poznat kao 'rabbit test' (test na kuniću) a izraz 'the rabbit died' (kunić je umro) značio je da je test pozitivan. Ova ideja pronašla je svoje mjesto i u Aerosmithovom rock klasiku 'Sweet Emotion' u kojem Steven Tyler pjeva 'You can't catch me, 'cause the rabbit done died.'

Test na kuniću nije bio samo okrutan, već i znanstveno nepravilan. Trajao je 48 sati, bio je skup i netočan. Ponekad je više životinja moralo umrijeti ako rezultati nisu bili jasni.

Zato je arhaični test na životinjama zamijenjen in vitro testovima poput onih koji se koriste u kućnim testovima na trudnoću modernoga doba (razvijenim u kasnim 40-ima). Ovi testovi identificiraju isti hormon, hCG, ali to čine pomoću jednostavne kemikalije koja u nazočnosti hormona promijeni boju. Ovaj praktičan test može se napraviti u privatnosti, za nekoliko minuta, uz uporabu naprave koja košta samo nekoliko dolara – i bez korištenja životinja. Za žene bi bilo mnogo bolje kad bi svi testovi na životinjama imali sudbinu poput testa na kuniću.

Pročitajte 'The Problem With Using Animals to Study Pregnancy' za više informacija.

Test sa zecom

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting