Kampanja protiv financiranja laboratorija

| More

CEECE, udruženje europskih organizacija za prava životinja okupljeno je s ciljem pokretanja kampanje protiv financiranja laboratorijskih testova na majmunima koje se podupire sredstvima iz blagajne Europske Zajednice. Laboratorij se nalazi u Nizozemskom gradu Rijswijk i u njemu živi 120 čimpanzi te 1500 drugih majmuna i manjih životinja u kavezima u kojima se ne mogu ni pomaknuti. Animal Rights Sweden u švedskom dnevnom listu Aftonbladet objavljuje početak ove kampanje.

Laboratorij u Rijswijku je najveći takve vrste u Europi. Iza zaključanih vrata i strogo nadzirane površine laboratorija skrivaju se mračne tajne i kršenja osnovnih prava određenih međunarodnim zakonima o načinu stanovanja pokusnih životinja.

Među ostalima, oko 500 makaki majmuna smješteno je u kaveze u kojima se ne mogu ni pomaknuti, mnoge ženke koriste se kao mašine za reprodukciju a mladi im se oduzimaju direktno nakon rođenja i smještaju sami u izolirane kaveze. Životinje su boležljive i apatične. 'Majmuni su vjerovatno najdruštvenija bića među svim životinjama i smjestiti ih u izolirane kaveze najveći je teror koji se može zamisliti,' kaže Chatarina Krang, odgovorna za press pri Animals Rights Sweden.

Velika Britanija i Novi Zeland već su zabranili testiranje na velikim majmunima, unutar EZ još je samo Nizozemska ta koja uporno prakticira ove testove. No Chatarina Krang dodaje: 'Mi podržavamo ovu kampanju, no zbog težih problema u drugim zemljama ne smijemo zaboraviti vlastite probleme u našoj kući. Pri Institutu za istraživanje zaraznih bolesti u Stockholmu i danas se koriste majmuni pod izlikom da ne spadaju u velike majmune; nalaze se tamo godinama u vrlo lošim uvjetima a tek se ove godine nakon tuženja Instituta počelo nešto događati,' dodaje Krang.

Centar u Nizozemskoj prima godišnje 1,3 milijuna eura iz blagajne Europske Zajednice te nizozemskog ministarstva za obrazovanje. CEECE zahtjeva de sa zabrane ova istraživanja u cijeloj Europi i da se laboratorij u Rijswijku zauvijek zatvori. Aktivisti nude vladi da se pobrinu za smještaj svih životinja iz laboratorija. 'Naravno da je naš krajnji cilj apsolutna zabrana istraživanja na životinjama. No dok to ne postignemo želimo da se životinjama osigura mogućnost boravka na otvorenom, u zajednici i grupama. One moraju imati nešto čime će se zabaviti i dobru ishranu,' stoji na kraju poruke.

objavljuje Aftonbladet 30.03.2001.

prevela Margareta Isaksson

Pogledajte video na stranicama:
www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,43910,00.html

Priznati znanstvenici također podržavaju kampanju

Tri britanska svjetski priznata znanstvenika podržavaju kampanju protiv laboratorijskih istraživanja na majmunima. Jane Goodal, Sir David Attenborough i Desmond Morris osobno su uključeni u napore europskih organizacija da se zatvori posljednji veliki logor za majmune u Nizozemskoj.

Gospođa Goodall, koja već četrdeset godina studira kompleksno društveno ponašanje čimpanzi u divljini, izjavila je jučer da je nemoralno i nehumano za Britaniju i ostale članove EZ prihvatiti nastavak financiranja Biomedicinskog Istrazivačkog Centra u Nizozemskoj. Centar koristi majmune za razna istraživanja cjepiva i lijekova za AIDS i hepatitis, malariju i druge tropske bolesti.

Dvije trećine sredstava stižu od nizozemske vlade i EZ dok se ostatak financira sredstvima raznih tvrtki. Budući je u mnogim državama zabranjeno testiranje na majmunima, tvrtke iz tih zemalja testiraju u Nizozemskoj. Gospođa Goodall, jedan od najmoćnijih glasova iz područja primatologije, rekla je da visoka inteligencija i emotivna priroda čimpanzi, koju ona uspoređuje s onom u dvogodišnjeg djeteta, trebala bi biti dovoljnim razlogom za nekorištenje ovih majmuna u testiranjima pa čak i ako se ona ocijene vrlo bitnima za ljudsku populaciju.

'Teško je studirati emocije. Svatko tko je radio s čimpanzama nema sumnji u njihovu emotivnu sposobnost,' rekla je Goodall koja je posjetila Centar u Rijswijku. 'Možete li zamisliti što je za mene značilo otići u laboratorij i gledati u oči majmuna koji je rođen u divljini... Uvjeti u kojima se životinje nalaze apsolutno su neprihvatljivi, etički i moralno.'

Sir David Attenborough, za kojeg se smatra da je učinio više nego itko drugi za približavanje divljih životinja britanskoj publici, također podržava koaliciju udruženja za zaustavljanje laboratorija: 'Vidio sam fotografije snimljene unutar Centra i užasnut sam. Ne mogu prihvatiti da ovaj Centar ili bilo koji drugi nastavi držati primate.'

Čimpanze imaju čak 98.4 postotnu sličnost DNA sa ljudskom i genetski su bliže ljudima nego gorilama, svojim najbližim rođacima u obitelji velikih majmuna. Upravo zbog te sličnosti smatrane su idealnima za istraživanja, no prošlih godina mnogi priznati znanstvenici izjavili su da su etičke i praktične poteškoće korištenja čimpanzi za testove prevagnule nad doprinosima koje eventualno mogu imati za medicinsku znanost.

objavljuje Independent News 29.03.2001.

prevela Margareta Isaksson

Vezane teme

Majmunčić [ 18.47 Kb ]Mrtvi majmun [ 35.69 Kb ]Majmuni u igri [ 19.99 Kb ]Majmuni u laboratoriju [ 32.19 Kb ]Pokus na majmunu [ 33.54 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting